Hem NyheterNyhet WB Heaven Hill högst upp på prispallen

Heaven Hill högst upp på prispallen

av Livets Goda

Vid den senaste Icons of Whiskygalan initierad av tidningen The Whisky Magazine tog Heaven Hill det mest förnämsta priset som årets bästa destilleri. Detta tillsammans med att Heaven Hill även utsågs till årets hållbara destilleri samt att deras bourbon Elijah Craig Barrel Proof C922 utsågs till världens bästa small batch bourbon.

World Whisky Awards är den globala tävlingen där världens bästa spritdrycker och destillerier utses tillsammans med utnämningen av Icons Of Whisky som tilldelas framstående personer som har bidragit stort inom sin respektive kategori. Heaven Hill knep det hedersamma priset som årets bästa destilleri.

Ett pris som även slår högt är årets hållbara destilleri vilket man gläds mycket över i Bardstown Kentucky där den större delen av Heaven Hills bourbon är producerad. Här har man genom ett nytt vattensystem baserat på ekologiskt och cirkulärt tänkande dragit ner stort på behovet av kommunal vattenrening. Stora framsteg har även gjorts genom minskad elförbrukning.

Extra spännande för oss i Sverige är vinsten av kategorin Worlds Best Small Batch Bourbon som i år gick till Elijah Craig Barrel Proof Bourbon C922 då den mycket närbesläktade whiskeyn Elijah Craig Barrel Proof Bourbon B522 släpptes i limiterad upplaga på Systembolaget den 23 februari.

Elijah Craig Barrel Proof Bourbon B522
60,5%
SB-artikelnr: 4130901
1192 SEK

Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare. Till skillnad från stora delar av den övriga spritindustrin som domineras av stora, multinationella företag, så är det fortfarande den ursprungliga familjen Shapira som äger och driver företaget. Efter att ha börjat från noll med obefintligt lager, innehar Heaven Hill idag över 1.700.000 fat med egentillverkad bourbon på lagring. Tillverkningen har fortfarande sitt hjärta i Bardstown i delstaten Kentucky.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING