Hem Nyheter Hela 3 ton skräp städades upp i Angered och Bergsjön när de lokala idrottsföreningarna slog ett slag för klimatet

Hela 3 ton skräp städades upp i Angered och Bergsjön när de lokala idrottsföreningarna slog ett slag för klimatet

av Livets Goda

200 gula säckar motsvarande ca 3 ton skräp blev resultatet när ungdomsklubbarna i Angered och Bergsjön städade i sitt närområde. En stadsdel med många härliga naturområden som blev ännu lite vackrare efter “Klubbar För Klimatet” den 9e maj, ett samarbete mellan Estrella och Städa Sverige.

Klubbar För Klimatet är ett initiativ mellan Estrella och Städa Sverige

Det var en välbehövlig insats som ca 250 idrottsungdomar och ledare i 16 lag gjorde när de plockade skräp tillsammans med Estrella och Städa Sverige. Totalt fyllde man drygt 200 gula säckar med skräp från grön- och fritidsområden i Angered och Bergsjön. Invägningen av skräpet visade att ca 3 ton skräp rensats från naturen – nästan dubbelt så mycket som de 1,6 ton som rapporterades in förra året.

Skräpet

Skräpet bestod till stor del av plast såsom förpackningar och flaskor, men tyvärr också mängder av fimpar, bilbatterier, en högtryckstvätt, utbrända mopeder, däck och diverse större dumpat material som inte gick ned i några säckar.
– Alla deltagande lagen gjorde en gedigen miljöinsats och med hjälp av Park- och Naturförvaltningen på Göteborg Stad kunde vi nu få bort detta dåliga skräp från vår natur, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Tuff ekonomisk tid

Utöver att ungdomarna fick upp ögonen för hur mycket skräp som faktiskt hamnar i naturen, har de också fått en ersättning till sin lagkassa på 5000 kronor av Estrella för sin insats, ett bidrag som varit välbehövligt i sviterna av Coronautbrottet. Silvia Persson, sekreterare i Angereds Atletiska Förening kommenterar hur pandemin slagit hårt på klubben.
– Mycket färre barn tränar nu under Coronakrisen, vilket inte beror på att de är sjuka utan det är föräldrar som är rädda för smitta. Rent ekonomiskt kommer det att påverka oss väldigt negativt då en stor del av vår budget är aktivitetsersättningen. Föreningsersättningen från Klubbar för klimatet kommer troligtvis gå till träningsmaterial. Vi tycker dessutom att det är viktigt att alla bidrar till en bra miljö och städningen var ett bra sätt att lära barn och ungdomar att inte skräpa ned i naturen.

Ställer upp tillsammans

Även anställda från Estrella deltog tillsammans med föreningarna och på plats fanns bland annat Estrellas VD Carina Hanson som betonar vikten av att samarbeta och stötta föreningarna.
– Stora delar av föreningslivet står inför utmaningar och därför är det extra viktigt att vi samarbetar och ställer upp. Det gäller föreningarna, ungdomarna och inte minst vi som företag.

Fakta om ”Klubbar för Klimatet”
”Klubbar för Klimatet” är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Estrella. Syftet är att involvera lokala idrottsföreningar i Angered i miljöaktiviteter, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och i vårt närområde. Lördagen den 9 maj 2020 plockade föreningarna skräp på utvalda sträckor i sitt närområde. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning. 2019 gick initiativet under namnet ”Det Goda Vårstädet” men fick i år ett nytt namn för att betona ungdomsklubbarnas viktiga roll.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING