Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Hela Sverige Bakar-vinnarens hållbara recept inför semmeldagen!

Hela Sverige Bakar-vinnarens hållbara recept inför semmeldagen!

av Livets Goda

Den 13 februari infaller fettisdagen, en av de mest uppmärksammade matdagarna då svenskarna
uppskattas äta 6 miljoner semlor. Samtidigt som bagerierna bullar upp med nybakta semlor, slänger
svenskarna 15%* av det bröd som bakas, vilket innebär att 80.000 ton bröd slängs per år. Därför har
Carla von Hofsten, vinnare av Hela Sverige Bakar 2023, tillsammans med maträddar-appen Too Good To
Go tagit fram recept på en hållbar semla gjord på räddat bröd.

Varje år dyker det upp nya sorters semlor, med allt från kremlor till semmelwraps. Den mest hållbara
semlan är givetvis den semlan som äts – inte den trendiga semlan som bakats i överflöd för att bli en
snackis som sedan riskerar att slängas. Med hänsyn till det stora brödsvinnet och insikten att allt kan bli
en semla uppmanar Too Good To Go till att ta tillvara på de bröd och bakverk som redan bakats. Carla
von Hofsten har därför tagit fram ett recept på “Fattiga Riddare-semlan”, gjord på räddat bröd. Genom
att göra en semla på de bröd och bakverk som redan finns tillgängliga, kan man definitivt njuta med
gott samvete – samtidigt som man sparar pengar och undviker svinn.

“Fattiga riddare är den perfekta lösningen för att göra brödet du ätit hela veckan lite roligare eller ta
tillvara på bröd som blivit torrt. Jag ville fräscha upp den traditionella semlan lite med yoghurt istället
för grädde så den blir lite syrlig och med sylt istället för mandelmassa så den blir lite fruktigare. Mitt
bästa tips för att baka hållbart är att öppna sinnet, använd upp de ingredienser som redan finns eller
köp ingredienser som är nära utgångsdatum och låt sedan fantasin styra.” säger Carla von Hofsten.

Recept på fattig riddare semlan:
Ingredienser:
● 2 frallor
● 1 ägg
● 1 dl mjölk (valfri)
● ca 1 msk smör att steka i
● 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
● 2 tsk vaniljsocker
● Valfri sylt (Carla rörde ihop blåbär med svartvinbärsgelé)
● Ca 1/2 dl strösocker
● Ca 5 g mortlad kardemumma

Gör såhär:
1. Vispa ihop ägg och mjölk i en djup tallrik.
2. Skär av en tredjedel av frallorna och vänd sedan frallorna i äggvispet.
3. Stek frallorna i smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills de blivit gyllene på medelhög värme i en stekpanna.
4. Blanda strösocker och kardemumma i en djup tallrik. Rulla sedan frallorna i kardemummasockret så att de
täcks helt.
5. Rör ihop yoghurten med vaniljsockret.
6. Klicka ut valfri sylt på frall-bottnarna, toppa med en rejäl klick yoghurt och lägg sedan på frall-locket.
Tips! Fyll en tom pepparkvarn med kardemummakärnor så slipper du mortla dem varje gång!

Om Too Good To Go:
Too Good To Go är världens största marknadsplats för överskottsmat och startades i Danmark 2016. Genom
maträddar-appen kan konsumenter rädda osåld mat från caféer, matbutiker och restauranger – till en tredjedel
av priset. Idag finns företaget i 17 länder och har hittills räddat över 270 miljoner måltider genom att göra det
enkelt för både företag och användare att ta tillvara på överskottsmat. Konceptet ger alla en möjlighet att
enkelt bekämpa matsvinnet.
*Källa: Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.

RELATERAD LÄSNING