St. Patrick’s Day infaller på en måndag i år, den 17 mars, vilket ger livsmedelssektorn en möjlighet att fokusera på traditionella, irländskt inspirerade rätter under hela helgen. De senaste kundinsikterna visar att svenskar föredrar högkvalitativa hemlagade måltider under helgen, vilket gör detta till ett perfekt tillfälle att omfamna traditionella irländska smaker inför den stora dagen.
St. Patrick’s Day infaller på en måndag i år, den 17 mars, vilket ger livsmedelssektorn en möjlighet att fokusera på traditionella, irländskt inspirerade rätter under hela helgen. De senaste kundinsikterna visar att svenskar föredrar högkvalitativa hemlagade måltider under helgen, vilket gör detta till ett perfekt tillfälle att omfamna traditionella irländska smaker inför den stora dagen.
45% föredrar att köpa högkvalitativ mat i samband med helgmåltider hemma
Ny statistik visar att 45% av svenskarna föredrar att köpa högkvalitativ mat i samband med helgmåltider hemma istället för att äta ute och 29% uppger att de lägger mer tid på att förbereda och laga måltider under helgen. Detta stämmer väl överens med idén om en festmåltid inför St. Patrick’s Day, där konsumenterna får möjlighet att utforska mustiga irländska rätter som Cottage Pie, Shepherd’s Pie eller en långsamt stekt biff medan de samlas med familj och vänner.
28% ätar måltider av högre kvalitet under helgen
Uppgifterna visar också att 87% av konsumenterna anser att nötkött är en bra proteinkälla och att 70% ser det som en exklusiv ingrediens som är värd att betala mer för. Dessutom uppger 28% av de svenska konsumenterna att de tenderar att äta måltider av högre kvalitet under helgen – en starkare tendens än på marknader som Tyskland, Storbritannien och Belgien.
Fokus på en helg med irländska smaker för att driva försäljning
Detta belyser en viktig möjlighet för återförsäljare och restauranger att engagera konsumenterna med exklusiva erbjudanden på irländskt nötkött under helgen inför St. Patrick’s Day.
– När den ekonomiska pressen i hushållen nu lättar något, ser vi en övergång till att investera i kvalitetsingredienser för hemlagade måltider, särskilt på helgerna. Genom att fira St. Patrick’s Day tidigt kan svenska konsumenter ta sig tid att förbereda och njuta av en rik och smakfull måltid med rötter i irländsk tradition, med nötkött av hög kvalitet, säger Will McGrath, Marketing Manager Nordics på Bord Bia, och fortsätter:
– I takt med att svenskarnas öppenhet för internationella matkulturer fortsätter att växa, kan företag inom livsmedelssektorn ta tillfället i akt att marknadsföra premiumrätter med nötkött i linje med dessa förändrade konsumentpreferenser. Specialiteter med traditionella irländska recept och ett fokus på en helg med irländska smaker inför St. Patrick’s Day erbjuder ett unikt sätt att engagera kunder och driva försäljning, säger han.
Receptinspiration: Cottage Pie inför St. Patrick’s Day

Source: Vendela Wikström
800 g högrev
4 bananschalottenlökar
2 normalstora morötter
3 stjälkar selleri
1/3 purjolök (ljusa delen)
5 champinjoner
5 vitlöksklyftor
1 tsk hackad färsk timjan
1 tsk hackad färsk rosmarin
3 torkade lagerblad
40 g talg
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
4 dl oxbuljong (hemmagjord el tetra)
1 dl frysta gröna ärtor
Ca: 15 stänk worcestershire, 1,5 msk kalvfondskoncentrat, 1 msk ljus soja, 0,5 msk mörk soja, 1 tsk kycklingpulver, salt, svartpeppar och lite sherryvinäger.
3 bakpotatisar
0,75 dl mjölk
0,75 dl grädde
50 g smör
1 dl riven irländsk cheddarost
0,5 dl riven parmesan
1 äggula
Gör så här:
- Mal högreven på grövsta inställningen. Hetta upp en panna med olja och stek köttet tills det får en fin yta. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsform och ställ åt sidan.
- Häll lite vatten i stekpannan och koka ur den för att ta vara på all smak från stekningen. Häll vätskan över köttet.
- Finhacka alla grönsaker och stek dem i talg tills de blir mjuka. Tillsätt örterna och låt steka en stund.
- Lägg tillbaka köttet i pannan och låt det steka ihop med grönsakerna. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa en stund.
- Tillsätt vin och därefter oxbuljong. Låt puttra långsamt utan lock i cirka 1-1,5 timme.
- Skala, dela och koka potatisen i saltat vatten.
- Smaka av ragun med soja, worcestershiresås, vinäger, kycklingpulver, kalvfond, salt och peppar. Vänd ner ärtorna och häll ragun i en ugnsfast form.
- Sila av potatisen och låt den ånga av under lock i cirka 5 minuter.
- Värm upp mosvätskan och tillsätt den tillsammans med smöret i potatisen. Vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med ost, salt och peppar. Vänd ner äggulan.
- Sprid ut moset över ragun och dra en gaffel över ytan för att skapa ett skårat mönster.
- Grädda i ugnen på 220 grader varmluft tills ytan fått en fin färg. Vänd formen efter halva tiden vid behov, beroende på ugnen.
Mer receptinspiration för St Patrick’s Day finns på https://www.irishmeat.se/recept/
Om undersökningen
Undersökningen genomförs på uppdrag av Bord Bia och följer upp kundernas beteende i köttkategorin vid inköpstillfället. Den genomförs månadsvis på sju huvudmarknader, med ett urval på 500 intervjuer per marknad varje månad