Hem Whisky & Bourbon Helginspiration – Färskostbruschetta med anjovis och Dalmore 15 YO

Helginspiration – Färskostbruschetta med anjovis och Dalmore 15 YO

av Livets Goda

”Det Whyte & Mackay-ägda destilleriet Dalmore har gjort en imponerande resa det senaste årtiondet (vilket ni kan läsa mer om i det aktuella Whisky & Bourbon #13 där vi gjort ett återbesök på destilleriet). När den indiska miljardären Vijay Mallya 2007 köpte Whyte & Mackay så beslutade man att ge världens främsta Mater Blender, Richard Paterson, fria tyglar att utveckla maltwhiskysidan till en högprofilwhisky och man tog helt bort försäljningen till varuhus. Under åren som gått har vi sedan kunnat se och avnjuta den ena högkvalitativa buteljeringen efter den andra, och det superkända destilleriet Macallan tävlar idag med Dalmore om de dyraste utgåvorna bland samlarwhisky som saluförs på världens whiskyauktioner. Turligt nog så finns det en hel range av godsaker för oss vanliga dödliga också, och Dalmore 15 YO är verkligen en av dom. The Dalmore 15 YO (art.nr 87746, 649 kr, 97 poäng) Femtonåringen är först lagrad på bourbonfat i 12 år och sedan på en blandning av olika sherryfat, bland annat matsusalem, apostoles och amoroso fat, i ytterligare tre år. Lite skarp men fräsch doft med inslag av barrskog, frukt och citrus. Med vatten tillkommer en liten rödvinston, kaffe och toffee. Smaken är komplex och har förutom den överskuggande milda chokladtonen en eldigare, örtig eller rent av kryddig ton. En rund och fin avslutning med tydliga inslag av tanniner. Fenomenal. Den extremt generösa, aromatiska och eleganta, julkryddiga malten lyfts till nya höjder i kombination med den krispiga, grillade bruschettan med sin lena färskost och salta anjovisen. Färskostbruschetta med anjovis / 4 pers ½ surdegsbaguette 4 msk olivolja 1 dl philadelphiaost ½ citron 0,5 dl gräslök salt och svartpeppar 1 burk anjovisfilé (125 g) Skär baguetten i centimetertjocka skivor och pensla dem med hälften av olivoljan på båda sidorna. Grilla dem sedan i ugn, grillpanna eller på grillen för den delen, tills de är gyllenbruna runt om och krydda med salt och peppar. Vispa ihop resten av olivoljan med färskosten och riv ner citronskal. Vispa till en jämn smet, krydda med salt och peppar. Bred krämen på brödskivorna, toppa med en anjovisfilé och finhackad gräslök. Recept: Anna Henning Moberg Fotograf: Magnus Skoglöf I provningspanelen: Anders Gjörling och Anders Enquist. Övrigt sortiment tillgängligt av The Dalmore på Systembolaget hittar ni här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING