Hem Vinvärlden Helginspiration – Helstekta lammracks med färskpotatishalvor och spansk Gran Reserva

Helginspiration – Helstekta lammracks med färskpotatishalvor och spansk Gran Reserva

av Livets Goda

””Conde de Valdemar Gran Reserva är gjord i en traditionell stil, som redan nu visar upp aromatisk komplexitet från sin ålder. Ceder, intensiva svarta körsbär, asiatiska kryddor och björnbär gör detta vin från den superba årgången 2004, rikt, fylligt och elegant. Vinet är smakrikt med lång eftersmak som kommer att fortsätta att utvecklas under lång tid framöver” – 91 poäng, Robert Parker´s Wine Advocate Druvblenden lyder 85 procent tempranillo, 10 procent mazuelo och resterande del graciano och vinet är lagrat 26 månader på franska och amerikanska ekfat. Conde de Valdemar Gran Reserva, 2004, har artikelnummer 12601, och har efter två prissänkningar landat på 119 kr. För närvarande finns flaskorna i 72 Systembolagsbutiker, se vilken din närmsta butik är här. Ingredienser (4 personer) 1 kg lammracks 4 stora färska rosmarinkvistar 2 msk olivolja salt och svartpeppar steksnöre Stekta färskpotatishalvor: 800 g färskpotatis 2 msk smör salt Gör så här 1. Sätt ugnen på 250 grader. Bind upp köttet med steksnöre. Stick in rosmarinkvistar. Stick eventuellt in en köttermometer. För rosa kött ska den visa 60 grader. 2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet runt om på stark värme. Lägg över i en ugnssäker form och stek färdigt köttet i mitten av ugnen ca 12 minuter. Lägg köttet i aluminiumfolie och låt vila ca 5 minuter. 3. Vispa ur stekpannan och ugnsformen med lite vatten. Häll över skyn i en skål. Smaka av med salt och peppar. Skär köttet i skivor. 4. Servera köttet med stekskyn, salladslökar och stekta färskpotatishalvor. Stekta färskpotatishalvor 1. Borsta potatisen och dela den i halvor. 2. Värm smöret i en rymlig teflonpanna. Stek potatisen med skalsidan uppåt på svag värme 15-20 minuter. Salta.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING