Hem Mat & Restaurang Helgreceptet: Helstekt kalkon fylld med citron och brödstuffing

Helgreceptet: Helstekt kalkon fylld med citron och brödstuffing

av Livets Goda

Helstekt kalkon fylld med citron och brödstuffing

Beräkna att kalkonen ska vara i ugnen ca 2 timmar så börja i tid medan du gör i ordning allt annat. Är du allergisk mot pinjenötter kan du enkelt byta ut det mot solrosfrön eller pumpakärnor. Kalkonen serverar ca 8 personer.

Hel kalkon

1 hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad 1 gul lök, hackad 3 st vitlöksklyftor, hackade 2 msk olivolja ½ st selleri 100 g kalkonbacon 50 g pinjenötter 3 msk basilika, hackad 3 msk bladpersilja, hackad 5 st skivor vitt bröd olivolja 3 dl äppelcider 1 st citron 1 st apelsin salt & peppar

Tillbehör

1,5 kg små potatisar ½ dl olivolja 1 kg brysselkål 5 dl vispgrädde till sås


Gör så här

Tina kalkonen om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C. Bryn den hackade löken i lite olja. Skär selleri och bacon i mindre bitar, låt bryna med löken. Blanda i pinjenötter, hackade örter och brödet i mindre bitar. Häll över äppelcider. Tillsätt rivet skal från citron och apelsin, pressa i saften från hälften av frukten. Låt vätskan kokan bort lite. Smaka av med salt och peppar. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och fyll med brödstuffingen. Lägg smöret i en skål och tillsätt pressad vitlök, örter, salt och peppar. Skär ett snitt i skinnet och lägg i smöret. Stek kalkonen i mitten av ugnen i ca 2 timmar eller tills köttet når en temperatur av 70°C. Lägg potatisarna i en ugnsfast form. Tillsätt olivolja och flingsalt och blanda runt. Stek i ugnen tills de är härligt gyllenbruna och mjuka. Koka brysselkål i saltat vatten så att de precis börjar mjukna. Vill du ha sås till så använd den buljong som finns i formen till den helstekta kalkonen. Är det inte så mycket vätska kvar så späd med liten vatten och koka ur. Sila buljongen och koka ihop med grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer apelsinsaft.


Recept & Foto: www.ingelstakalkon.se


RELATERAD LÄSNING