Hem Vinvärlden Helgreceptet: Kalkonbröst med rostade rotfrukter och rödbetshummus

Helgreceptet: Kalkonbröst med rostade rotfrukter och rödbetshummus

av Livets Goda

Helgreceptet: Kalkonbröst med rostade rotfrukter och rödbetshummus

Dryckestips: Få viner dansar så vackert till rotfrukter, betor och fågel som druvan pinot noir och då gärna från Bourgogne. Pinot noir ger frukt, krydda och en elegans till rätten utan att ta över smakerna. 2013 Bourgogne Rouge Vieilles Vignes från Domaine Perrot-Minot (nr 90180 / 319 kr) 2013 Gevrey-Chambertin från Robert Groffier Père et Fils (nr 90297 / 598 kr) 2013 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Clos de la Marécha från Domaine Jacques-Frédéric Mugnier (nr 98125 / 399 kr) 2014 Beaune Premier Cru Boucherottes från Louis Jadot (nr 9229 / 350 kr) Våga beställ viner de här vinerna. På restaurang betalar vi glatt 500 kr för ett vin som på Systembolaget kostar 150 kr, så varför inte njuta av ett riktigt gott vin för mindre pengar än det?


INGREDIENSER

Rostade rotfrukter 300 g palsternacka 300 g sötpotatis kallpressad olivolja timjan flingsalt peppar Kalkonbröst 500 g kalkonbröst smör till stekning salt och peppar Rödbetshummus 40 g solrosfrö 1/4 dl rapsolja 250 g kokta rödbetor 2 dl kikärtor på burk 1 st vitlöksklyfta ½ st citron, saften ½ tsk salt


GÖR SÅ HÄR

Rostade rotfrukter Tvätta rotfrukterna noggrant. Dela rotsakerna i grova klyftor. Placera rotfrukterna på en plåt och ringla över olivoljan, flingsalt, peppar och timjan. Rostad i ugn på 225°C i ca 25 minuter. Kalkonbröst Bryn kalkonbröstfilén i en panna med lite smör. Salta och peppra. Stek färdigt kalkonen i ugnen på 150°C. Rödbetshummus Rosta solrosfröna i en torr panna. Mixa därefter fröna och rapsoljan till en röra. Tillsätt rödbetor, kikärtor, vitlök, citronsaft och salt till fröröran och mixa till en slät konsistens.


Bild & Recept från Ingelsta Kalkon AB


image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING