Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Helsingborgspriset 2020 till Cocktails & Champagne by Hans Bihl

Helsingborgspriset 2020 till Cocktails & Champagne by Hans Bihl

av Livets Goda

Varje år delar tidningen Nöjesnytt ut utmärkelsen Helsingborgspriset. Mottagare av Årets bästa bar 2020 är Cocktails & Champagne by Hans Bihl.

Motiveringen till utmärkelsen:
Alltså, har man krängt 7000 Rhubarb Rhubarb på en sommar i vad som inte kan anses vara en klassisk bar så är man kung.

– Det känns helt fantastiskt att få vara med och driva ett koncept som blev så genomlyckat. Vi hade två tydliga ledstjärnor där produkten var sekundär och upplevelsen allt. Även om vi skulle servera grymma drinkar och härliga mat var fokus hela tiden på upplevelsen. Jag bedömer att det var det som gjorde oss till vinnare, säger Hans Bihl, som ligger bakom Cocktails & Champagne by Hans Bihl.

2020 blev för Hans en resa som präglades av en hel del hårt arbete, framgång och såklart Covid-19. Modellen han tog fram skulle vara enkel och skalbar. “Utmaningarna var många, men genom att successivt skruva på verksamheten och undan för undan rekrytera rätt personal gick de under sommaren från bra till bäst”, som Hasse själv uttrycker det.

Genom att vrida verksamheten från en mer traditionell hotellrestaurang till större fokus på baren gick man från 65% mat och 35% dryck (merparten öl), till 38% mat och 62% dryck (varav 32% drinkar). Det renderade i lägre personalkostnad, lägre råvarukostnader och ökad kundnöjdhet.

– Det var en fantastisk sommar med en bra blandning av utmaningar och framgångar. Vi hade stora fördelar i att hotellet vi hängde ihop med hade så bra kundomdömen. Nu tittar jag efter nästa möjlighet att skapa magi, säger Hans Bihl.

Bland övriga utmärkelser finns bland annat Årets bästa lokala dryck och Årets musik, som tilldelades Rscued respektive Smith & Tell.

Bakgrunden till framgången, enligt Hans Bihl:
Närvaro – När jag insåg hur bra det gick avbokade jag min semester och arbetade i princip varje dag. Jag arbetade i restaurangen varje helg från midsommar till julhelgen.
Teamet – Vi hade en stark arbetsgrupp och tog bort den personal som inte ville det vi ville. Det är helt omöjligt att ha en eller flera personer som försöker ro båten åt ett annat håll.
Joakim Sjövall som inte bara är en oerhört skicklig sommelier utan också fick in riktigt bra serveringspersonal när vi behövde den som mest.
Bra samarbete med hotellet, där vi kommunicerade efter mitt touch point-koncept. Varje gäst skulle bli påmind om baren fem gånger från check-in till att de nådde sitt rum.
Flexibilitet i teamet. Alla var beredda att göra allt för varandra. Ofta var min back-up i baren en kock eller receptionspersonal.
Skalbart, konceptet skulle vara så enkelt att vi inte skulle stå och falla med nyckelpersonal. Det är rätt vanligt att baren havererar när barchefen inte är på plats.
Bra rutiner, med listor och direktiv för allt. När vi hade som mest att göra fick vi ta in en praktikant från repan som gjorde all prepp till baren och särskilt min kallpressade rabarbersockerlag 3 gånger i veckan. Vi gjorde i snitt 100-200 st av drinken Rhubarb Rhubarb per kväll.
Unikt och folkligt. Min signaturdrink Rhubarb Rhubarb som nämns i motiveringen av priset var enkel, supergod och i princip älskad av alla. Men hur kan man gå fel med rabarber från min mamma Ingas trädgård i en drink som serveras i ett Orreforsglas och toppas med Champagne från Bollinger. Så enkelt.
Story-tell och det lilla extra. ”Don’t let the truth stand in the way for a good story” var min ledstjärna. Alla drinkar hade ett syfte, premiumråvaror och en story värd att berätta.
Olika Teman i baren som byggde ett intresse och en kontinuitet. Särskilt Champagne-torsdagar blev en succé.
Ett namn att referera till. Jag var först skeptisk när hotellet ville sätta mitt namn på loggan. Men det var klokt och gav en stabil grund, samtidigt som det byggde en legitimitet.

RELATERAD LÄSNING