Hem Mat & Restaurang Helstekt oxfilé, rödvinssås, sötpotatispuckar, rostat spetskål, shimeji & en spänstig Rhônare

Helstekt oxfilé, rödvinssås, sötpotatispuckar, rostat spetskål, shimeji & en spänstig Rhônare

av Livets Goda

En perfekt tillagad oxfilé hör till gastronomins höjdare; det är vi rätt säkra på att många med lär svara jakande på. Här har vi fått tag i en svensk oxfilé, mittbiten, och vi ger den en snabb marinad bara för att ge ytan en brytning mot det mjälla köttet. Till det blir det superklassisk rödvinssås, rostad sötpotatis, spetskål och shimejisvamp. Lyx helt enkelt och till det Domaine de Mourchons Tradition, en superb ekologisk Côtes-du-Rhône Villages från vinbyn Séguret.

Fynd från Frankrike till helstekt oxfile

Recept – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Domaine de Mourchon Tradition Côtes-du-Rhône Villages Séguret, Frankrike

artikel 95779, 750 ml, 14,5%, 157 kr, 90 p
Några mil norr om Avignon finner vi Séguret, ett mindre samhälle som ofta omtalas som en av Frankrikes vackraste byar. Séguret är en så kallad Côtes-du-Rhône Villages, en högre kvalitetsbenämning och som tillåter att bynamnet adderas till etiketten. I denna ekologiska blend från skotska familjen McKinley som köpte domänen för 25 år sedan, hittar vi grenache, syrah, carignan och cinsault från äldre rankor. Den något svalare årgången med sin mer utdragna växtsäsong har skänkt ett svalare uttryck jämfört med 2019 och det ger här mörka kryddiga bärtoner, blomörtiga nyanser, pepprighet, lakritsrot och viol i doften medan smakprofilen visar upp en fyllig kropp med bra edge i tanniner och syra, stram mörk bärfrukt och en kalkstensfästande mineralitet som drar mot röd citrus. Kryddigt och långt avslut i charmant robust stil. Väldigt mycket vin för pengarna.

Matchningen
Den något svalare årgången är nyckeln till denna fina matchning i och med att det fruktiga antar ett torrare uttryck vilket gör mötet med maten ytterst balanserad utan att locka fram sötma. Tanninerna slipas ner till köttet de många smakintrycken i rätten är precis vad vinet vill ha för att excellera.

RELATERAD LÄSNING