Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Hemlevererad mat fortsatt trend även framöver

Hemlevererad mat fortsatt trend även framöver

av Christoffer Enquist

Coronakrisen har fått allt fler svenskar att handla mat med hemleverans. Men redan innan krisen bröt ut trodde 68 procent av svenskarna att efterfrågan av hemleverad mat troligtvis kommer att öka de kommande fem åren. Det visar en undersökning som Simple Feast genomförde tidigare i år. ”Med tanke på att vi såg en ökad efterfrågan av hemlevererad mat redan innan krisen bröt ut, och att så många nu fått upp ögonen för hemleveranser, så kan vi nog räkna med en fortsatt trend även efter krisen. Särskilt för närodlade råvaror”, säger Maximilian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.

En undersökning som Simple Feast genomfört i januari visar att 68 procent av svenskarna tror på en ökad efterfrågan av hemlevererad mat de kommande fem åren. Få tror att det kommer att minska. Vanligast är det bland kvinnor mellan 30 och 44 år, där 80 procent tror att efterfrågan på hemlevererad mat kommer att öka.

Under Coronakrisen har flera aktörer som säljer mat direkt hem till dörren upplevt en stor ökning i efterfrågan. Däribland Simple Feast som erbjuder vegetariska och veganska matkassar med mat färdig på 10 minuter.

– Utbudet av olika mattjänster har ökat på senare år. Med tanke på att vi såg en ökad efterfrågan av hemlevererad mat redan innan krisen bröt ut, och att allt fler nu fått upp ögonen för de alternativen, så kan vi nog räkna med en fortsatt trend även efter krisen. Inte minst ser vi att många nu förstår vikten av att välja närproducerad mat. Så troligtvis sker också en utveckling där fler vill konsumera lokalproducerade råvaror framöver, säger Maximilian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.

Idag anger nästan hälften av svenskarna att de lägger en halvtimme eller mer på att laga middag under en genomsnittlig dag. Mest tid lägger personer mellan 30 och 44 år, där nästan 35 procent lägger mer än en halvtimme per måltid.

– Vissa dagar är det ju jättetrevligt att stå länge vid spisen och laga mat men de flesta dagar ska maten bara komma på bordet fort, framförallt om man är en aktiv familj med mycket på gång. Det är roligt att vi kan underlätta för våra kunder och se till att de dagarna också bjuder på vällagad och god mat som samtidigt inte kräver massa tid och tankekraft att förbereda, säger Maximilian Lundin.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan den 3 och 10 januari 2020. Totalt deltog 1000 respondenter bland svenska allmänheten 18–79 år.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING