Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Henrik Norström skapar kroglåda med Melanders

Henrik Norström skapar kroglåda med Melanders

av Livets Goda

Tillsammans med kockarna bakom Snälleröds Krögarsnaps har Melanders tagit fram kroglådor för hemkörning i Stockholm. Sist ut i samarbetet, som har pågått sedan i våras, är kocken Henrik Norström. Hans egenkomponerade trerättersmeny finns för leverans från slutet av augusti till sista september.

Snälleröds Krögarsnaps består av fem olika snapsar skapade av kockarna Pontus Frithiof, Håkan Thörnström, Malin Söderström, Nils Molinder samt Henrik Norström. Under våren och sommaren har Snälleröds krögare genomfört ett gästspel hos Melanders med var sin trerättersmeny för hemkörning. Mellan 23 augusti och 30 september finns Henrik Norströms meny tillgänglig för utkörning i Stockholm.

Henrik Norström är en av pionjärerna inom det nya nordiska köket. Tillsammans med sin fru Lotta startade han restaurang LUX där han var tidig med att sätta lokala och säsongsbetonade råvaror på menyn. År 2004 fick restaurangen en stjärna i Guide Michelin. Henrik avsade sig stjärnan 2013 för att göra om restaurangen till vad den är idag, något enklare tekniker fast med fortsatt samma höga kvalitet på lokala råvaror. Henrik har drivit många restauranger genom åren och äger och driver idag även restaurang B.A.R i Stockholm. Han har även vunnit ett flertal tävlingar inklusive ett silver i Bocuse d’Or 2001. På meritlistan finns även Årets Werner, jurymedlem för Årets kock samt en guldmedalj från Gastronomiska akademien. 2009 kom den första kokboken, Mitt nära kök ut följt av Åtta råvaror 2015.

Henrik Norströms meny på Melanders består av en gösceviche med gröna tomater, mynta, ärtor och avokado till förrätt. Huvudrätten är en halstrad röding med rostad mangold, kantareller och sojamajonnäs. Till dessert serveras yuzukokta päron, kokoskryddad gräddfilskräm, shisokrasse samt mandel.

För att underlätta färdigställandet av kroglådan har Melanders och Snälleröds skapat en film med Henrik Norström och Melanders kreativa ledare Andreas Printz. Filmen går igenom samtliga moment samt ger allmänna tips på matlagning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING