Hem Vinvärlden Henriot Brut Souverain bjuder på mycket, 90p

Henriot Brut Souverain bjuder på mycket, 90p

av Livets Goda

Henriot har vinodlingar på 35 hektar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de egna behoven. Huset använder sig företrädesvis av vinstockar som är 25-30 år gamla och kännetecknande är att man använder en stor andel chardonnay i blandningarna och nästan ingen Pinot Meunier. I veckans Dryckestips har vi provat cuvéen Henriot Brut Souverain.

Livets Goda om Henriot Brut Souverain
Det här är en ung och charmerande cuvée, med mogen frukt färgad av smörignötiga toner tillsammans med gula äpplen, honungsdraperad citron och vindar av röda bär. Chardonnay visar tydligt vägen i strukturen som även bjuder på en stenig mineralitet och livlig mousse med fräschör, innan vi kliver in i ett torrt avslut med en silkig touch och bibehållet frukthäng. Det här är en ren och balanserad champagne som är god och publikvänlig i största allmänhet och som bjuder på mycket i alla aspekter, utom möjligtvis priset då som är väldigt blygsamt.

90 poäng / Livets Goda

Henriot Brut Souverain
Art.nr 81466, 409 kr, 12%
Champagne, Frankrike

Druvblend och tillverkning:
Hälften chardonnay, 45 procent pinot noir och resterande 5 procent pinot meunier. 25 procent reserve vin ingår i buteljen (enbart chardonnay) och basvinet består mestadels av årgång 2011. Champagnen har lagrats i minst 3 år på sin jästfällning.

Relaterad Vinet & Maten inspiration:

Henriot och dim sum med kalvtartar, koriander och bläckfiskringar >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING