Hem Vinvärlden Henriot Millesimé 2012 – en årgång som förför redan idag

Henriot Millesimé 2012 – en årgång som förför redan idag

av Livets Goda

Tidigare i år skiftade det familjeägda champagnehuset Henriots Millesimé från årgång 2008 till 2012 i Systembolagets sortiment. Från en fenomenal årgång till en annan och två skördar som förvaltats på ett imponerande vis av firman. Men frågan är om vi inte tycker att det finns den där lilla extra edgen i 2012 som gör att det sticker ut, bara lite mer?  

Maison Henriot, ett av få ännu familjeägda hus i Champagne, sätter sin stolthet i att finna balansen mellan pinot noir och chardonnay. Vinerna är ofta rika i sitt uttryck, generösa till och med, och det sitter i Henriots DNA för som de själva säger, champagne är till för att njuta av tillsammans. Och det är precis vad högst skickliga Alice Tétienne, husets unga Chef du Cave fångat i 2012:an. Alice har en bakgrund hos Krug men tog steget till Henriot för ett par år sedan och hennes inträde har onekligen varit av godo för Henriot. 2012:an från henne består av 54 procent chardonnay och 46 procent pinot noir från 6 olika crus; Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay och Avenay i Montagne de Reims samt Avize och Chouilly i Côtes des Blancs.

Livets Goda om 2012 Champagne Henriot Millesimé

Redan vid första sniffen förstår man att det här vinet har det där lilla extra, den edge som gör det så intressant. Doften är redan idag öppen, väldigt tillgänglig och det bjuds en skön mix mellan pinotdruvornas hallonfräschör och det moget stenfruktiga uttrycket från chardonnay. Det generösa anslaget är tydligt i 2012 även om vinet är hållet i strama tyglar, och vi finner kalkiga toner, blomaromatiska nyanser, kaksmulor och citrusfräschör som skänker spänsten. I gommen en mogen stenfruktighet med vaxiga inslag, maritim känsla och superb precision i moussen samt syran. Det finns en dansant känsla i uttrycket, av ett vin som närmast leker sin väg framåt och avslutar med den renaste grönäppliga skalkänslan. Ändå är mognaden där tillsammans med det rena uttrycket och vi konstaterar att Henriot verkligen fått till i 2012.

93+

Här har vi en champagne där du inte krampaktigt måste fundera i skaldjurs- och fiskserveringar utan tänk även mildare kycklingserveringar, gärna med gräddig sås. Den fina mognadsnyansen gör den däremot superb till en gratinerad hummer och det är just mångsidigheten i Henriots 2012:a som vi älskar.

Henriots 2012 Millesimé är tillgänglig i mer än 80 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. 2012:an har artikelnummer 77710 och en flaska (750 ml, 12%) kostar 679 kronor. Dosagen är låg, blott 6 gram per liter.

Till Henriot Millesimé 2012 HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING