Hem Vinvärlden Henriot Millesimé 2012 – högklassig champagne från en toppårgång

Henriot Millesimé 2012 – högklassig champagne från en toppårgång

av Livets Goda

Henriot Millesimé 2012: 2008 eller 2012 är det ständigt pågående diskussionsämnet mellan champagnevänner och varje årgång har sin beundrarskara. Vi konstaterar att vi har att göra med två toppår i regionen men där 2012 i nuläget är mer inbjudande och öppet i sin karaktär. Och om man då gillar att dricka champagne blir valet enkelt här och nu – något som bekräftas av Henriot Millesimé i just 2012-årgången, en fenomenal skumpa med den där lilla extra edgen.

Maison Henriot, ett av få ännu familjeägda hus i Champagne, sätter sin stolthet i att finna balansen mellan pinot noir och chardonnay. Vinerna är ofta rika i sitt uttryck, generösa till och med, och det sitter i Henriots DNA för som de själva säger, champagne är till för att njuta av tillsammans. Och det är precis vad högst skickliga Alice Tétienne, husets unga Chef du Cave fångat i 2012:an. Alice har en bakgrund hos Krug men tog steget till Henriot för några år sedan och hennes inträde har onekligen varit av godo för Henriot. 2012:an från henne består av 54 procent chardonnay och 46 procent pinot noir från 6 olika crus; Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay och Avenay i Montagne de Reims samt Avize och Chouilly i Côtes des Blancs.

Henriot Millesimé 2012

Henriot Millesimé 2012

Livets Goda om 2012 Champagne Henriot Millesimé

Direkt vid första sniffen förstår man att 2012:an har det där lilla extra, den edge som gör det så intressant. Doften är redan idag öppen, väldigt tillgänglig och det bjuds en skön mix mellan pinotdruvornas hallonfräschör och det moget stenfruktiga uttrycket från chardonnay. Det generösa anslaget är tydligt i 2012 även om vinet är hållet i strama tyglar, och vi finner kalkiga toner, blomaromatiska nyanser, kaksmulor och citrusfräschör som bidrar till spänsten. I gommen en mogen stenfruktighet med vaxiga inslag, maritim känsla och superb precision i moussen samt syran. Det finns en dansant känsla i uttrycket, av ett vin som närmast leker sin väg framåt och avslutar med den renaste grönäppliga skalkänslan. Ändå är mognaden där tillsammans med det fräscha uttrycket och vi konstaterar att Henriot verkligen fått till det i 2012.

93+ p

Här har vi en champagne där du inte krampaktigt måste fundera i termer av skaldjurs- och fiskserveringar utan tänk även mildare kycklingrätter, gärna med gräddig sås. Den fina mognadsnyansen gör den däremot superb till en gratinerad hummer och det är just mångsidigheten i Henriots 2012:a som vi fascineras över.

Henriots 2012 Millesimé är tillgänglig i cirka 80 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. 2012:an har artikelnummer 77710 och en flaska (750 ml, 12%) kostar 699 kronor. Dosagen är låg, blott 6 gram per liter.

Till Henriot Millesimé 2012 på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING