Hem Vinvärlden Henriot Millesimé 2014 – en utsökt champagne

Henriot Millesimé 2014 – en utsökt champagne

av Livets Goda

Henriot Millesimé 2014: Maison Henriot, ett av de få kvarvarande familjeägda champagnehusen, har överförts genom åtta generationer och är dedikerat till att upprätthålla balansen mellan pinot noir och chardonnay i sina viner. Champagnerna uppträder ofta med generositet och rikedom och detta koncept är djupt rotat i Henriots arv. Enligt dem själva är champagne något att njuta av i sällskap, och det är exakt den känslan som den talangfulla Chef du Cave, Alice Tétienne, har fångat i deras senaste vintage 2014.

Alice har en bakgrund hos Krug men tog steget till Henriot för några år sedan och hennes inträde har onekligen varit av godo för Henriot. 2014:an består av 50 procent chardonnay och 50 procent pinot noir från bland annat 6 olika grand crus; Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay och Avenay i Montagne de Reims samt Avize och Chouilly i Côtes des Blancs. Dosagen lyder 5 gr/l och champagnen fick stanna 8 år på sin jästfällning i källaren.

Henriot Millesimé 2014

Chefredaktör Anders Enquist om 2014 Champagne Henriot Millesimé

2014 i Champagne var ett kontrasternas år, och det såg lite krisigt ut i augusti då regn och svala dagar bromsat mognadsutvecklingen och bland annat ökat risken för botrytis. Men vädret och lyckan vände i september och när skörden bärgats rådde mycket nöjda miner gällande både kvantitet och mycket hög kvalitet.
Nej, det är lite för tidigt ännu för att säga om Henriot Millesimé 2014 blir en RIKTIG långliggare eller inte. Vi kan dock lugnt konstatera att den kommer hålla tillräckligt länge för att blidka de mest ålderdomsfixerade champagneälskarna, åtminstone i Henriots fall. Den goda syran, bland annat talar för det. Men också som en riktigt bra champagne formidabel här i sin nypoppade ungdom.

2014 är en blend av frukt från Premier- och Grand Crus (6) från Trépail , Verzy, Verzenay , Avenay för Montagne de Reims och Avize och Vertus i Côte des Blancs. Chardonnay och pinot noir delar broderligt på blenden, även om just 2014 är särskilt gynnsam för chardonnay, vilket visar sig här trots den solidariska fördelningen. Exponerande inledande mousse är en ingivelse till det. Det går vidare med en greppande och finessigt mineraliskt kalkigt trimmad och distinkt limeetsad citrusfruktighet med grönäppliga noter, och som sagt en bra syra. Här kliver dock pinotfrukten in och visar sin betydelse med vitblommiga vindar i en rödbärig och lika äppelröd toning, dessutom med blodgrape och en bitterljuv not av citruszest.

Kostymen är ytterst välskuren och sammansatt, och med tanniner som placerar sammet i det markerande drivet, och med mognadstoner i det vitala sprunget med nöt och brioche placeras pricken stolt över i:et. 2014 Champagne Henriot Millesimé är en utsökt champagne.

94p

Henriot Millesimé 2014
Nr 77710 (750 ml), 12%, 701 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen är tillgänglig i ca 75 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. Till Henriot Millesimé 2014 på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING