Hem NyheterNyhet WB Hernö Gin lanserar Hernö Artisan Ten Gin, lagrad på björkfat

Hernö Gin lanserar Hernö Artisan Ten Gin, lagrad på björkfat

av Livets Goda

Lanseringen av björkfatslagrade Hernö Artisan Ten Gin markerar starten för Hernö Gins jubileumsår. Hernö Gin firar tio år och lanserar Hernö Artisan Ten Gin som är en homage till den allra första produkten som gjordes: Hernö Artisan Gin.

Jubileumsginet är lagrat på björkfat och skapat i den första kopparpannan Kierstin. Lanseringen sker den 31 mars och markerar starten för Hernö Gins jubileumsår. Den begränsade upplagan uppgår till 1 921 flaskor, varav dryga tusen flaskor är reserverade för den svenska marknaden.

– Ett av de första träden som börjar växa på en kal yta är björken. En pionjär, precis som vi. Den är också en stark symbol för Sverige, festliga tillfällen och landsbygden. Hernö Artisan Ten Gin, lagrad på björkfat, är en hyllning till vårt ursprung, platsen vi verkar på samt att vi för tio år sedan startade det första gindestilleriet i Sverige, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Jubileumsgin med tydlig fatkaraktär och prunkande blommighet.
Hernö Artisan Ten Gin är skapat av Jon Hillgren och Magnus Ernstsson i vår första kopparpanna Kierstin. Ginet har sedan mognat trettio dagar på fat av svensk björk som fyllts fyra gånger. Resultatet är ett gin med karaktäristiska fattoner som möter ett prunkande omfång av blommighet och produktionen har skett i det allra första lilla destilleriet där allt började för tio år sedan.

– Det var här, på en yta om åttio kvadratmeter, som vi skapade Hernö Artisan Gin och våra andra gin de första åren. Vi destillerade, buteljerade, etiketterade, paketerade och säkerställde utleveranser på utsatt tid. Dessutom höll vi provningar och ibland var vi nära tjugo personer i det här lilla rummet, skrattar Jon.

Etikett med tolkning av Dala och Hernö Gins ursprung.
Hernö Artisan Ten Gin ingår i serien Interpretations by Hernö Gin och är den fjärde i ordningen. Härnösandskonstnären Hans Forsell har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung i målningen som pryder etiketten.

– Hans har en fantastisk detaljrikedom i sitt uttryck. Ju mer man tittar, desto fler symboler hittar man. Det kanske mest briljanta är hur han illustrerat att vi använder vatten från egen källa där en del av vår logotyp är källan och lagren av fyllning i tårtbiten är de jordlager och glaciala sediment efter inlandsisens avsmältning som filtrerar vattnet.

Avnjuts som det är i det lilla glaset eller i en Hernö Birchday Negroni.
Ginet är ett omfångsrikt gin som med fördel avnjuts som det är i det lilla glaset. Ett annat serveringsförslag är en variant på den klassiska Negronin som Magnus komponerat: Hernö Birchday Negroni.

– Jag tycker fattonerna från björkfatet funkar väldigt bra med beskan och fruktigheten i en Negroni. Men jag ville låta ginet ta lite extra plats, så jag justerade proportionerna litet jämfört med en klassisk Negroni och valde citronzest istället för apelsinzest för att få upp fräschören ordentligt, berättar Magnus.

Hernö Birchday Negroni, så gör du:
40 ml Hernö Artisan Ten Gin
30 ml Punt e Mes
20 ml Carpano Botanic Bitter
citronzest
• Rörs med is och serveras med is och citronzest.

Begränsad upplaga: 1 921 flaskor, varav drygt 1 000 flaskor på den svenska marknaden.
Alkoholhalt: ABV 45,7% alc/vol.
Lanseringsdatum: 31 mars 2021.
Beställningsnummer: Meddelas via sociala medier den 31 mars kl 10.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING