Hem NyheterVinnyhet Hervieux-Dumez Special Club 2016 Premier Cru Brut

Hervieux-Dumez Special Club 2016 Premier Cru Brut

av Livets Goda

Familjefirman startades 1920 och nu är det fjärde generationen, Clément Hervieux, som driver verksamheten. Man odlar vin på 9,6 ha i fyra olika byar, Sacy, Chamery, Ecueil och Villedommange.


Vingårdarna skiljer sig år jordartsmässigt med både kalhaltig lera, krita, slamjordar och sandjordar. Detta visar sig i vinernas karaktär och ger en bred palett av smaker och stilar för odlaren att hantera. Kritaberggrunden är kanske den viktigaste, då den ger vinrankorna en stabil vattenförsörjning, inte minst de senare årens varma och torra årgångar.

Man arbetar med stor respekt för miljön och använder feromoner som insektsbekämpning och inga inserkicider, biodling i vingårdarna för att öka biodiversiviteten, nedplöjning av löv och grenar för återforing till jorden, plantering av täckodling och häckar kring vingårdarna för att skapa hela ekosystem med fåglar, insekter etc.

Man odlar de tre stora druvsorterna, Pinot Noir, Meunier och Chardonnay. Jäsning sker på rostfria ståltankar och endast den första pressningen används. Malolaktisk jäsning genomförs.

Flaskjäsningen sker under minst tre år, beroende på vinernas aromatiska utveckling, i familjens källare från 1600-talet.
Special Club 2016 Premier Cru Brut är gjord av 30% Pinot Noir, 20% Meunier och 50% Chardonnay från Sacy, Chamery och Eceuil. Efter fem år i flaska med jästen degorgerades vinet med en dosage på 7 g/l.

Hervieux-Dumez Special Club 2016
Artikelnummer: 90561
Pris 526kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING