Idag lanserades High Coast Whisky´s senaste tillskott på SB – Mongolica. En orökt whisky som lagrats i 90% ny mongolisk ek kallat Quercus Mongolica, och resterande del i 1st fill bourbonfat. 3 892 buteljer lyder upplagan på.
High Coast Mongolica 48,8%
Sverige / 500 ml / Nr 41407 / 819 / 91
Lagringstiden ligger på 7 till 8 år vilket var tillräckligt för att harmonisera akten från att fatedga i överkant. Tvärtom, den nya mongoliska eken ger en varm vinös rondör i sitt grepp med apelsinig citrus, gul persika och aprikos med en zestig twist, ingefära och kryddnejlika, som framkallar blickar mot både Madeira och vermouth, i ett ögonblick. Honungspenslade och ungsbakade äpplen framtonar sedermera, lierat av fin fudgekola och vaniljglimt med lakritspuff, och det liksom den aromatiskt peppriga kryddigheten utgår vi från att den kommer från de 10 procenten bourbonfat. Snyggt harmoniserad whisky med balans i hanteringen.
Läs gärna mer om High Coast i vår specialutgåva HÄR