Hem Whisky & Bourbon High Coast Multråberget – fin precision från det första berget i nya serien Mountains

High Coast Multråberget – fin precision från det första berget i nya serien Mountains

av Livets Goda

High Coast fortsätter att berätta om den plats som är deras ursprung. Efter nedlagda sågverk och betydelsefulla hamnar backar de 10.000 år till Höga Kustens unika landhöjning med bergen som fortfarande reser sig. Man har valt ut det första berget med att bege sig några mil uppströms destilleriet.

Med Mountains kommer destilleriet att samla fyra berg i Höga Kusten som alla är inspirerade av den stora succén Berg. Det blir olika typer av vinfatslagringar som inleddes med fat som lagrat den allra sötaste sherryn – PX.
Vårdkasberget Multråberget som vaktar över Sollefteå stad är en välkänd profil i det norrländska landskapet med älven som i vid sväng passerar förbi. High Coast inleder den första whiskyn i serien Mountains. Whisky & Bourbon tycker till.

High Coast

Chefredaktör Anders Enquist om High Coast Mountains 01 Multråberget, 51%

Det är numera sällan, för att inte säga aldrig, en whisky från High Coast gör mig besviken. Då har ändå förväntningarna på varje buteljering ökat markant under årens lopp. Idag märker jag att jag mer har en attityd av ”ja, det här var ju väldigt bra, men jag hade inte förväntat mig annat”. Vi börjar bli bortskämda helt enkelt. Vilket jag är tacksam för.

Den första whiskyn ut i Mountains-serien, (smart koncept by the way!) ramlar inte ur vagnen. Det är ännu en solid whisky från destilleriet. Vi har en rökig akt vars råsprit getts en lagring i snitt under 8,18 år i bourbon och Pedro Ximénes fat. Mer exakt fördelas lagringen under cirka fem år i bourbonfaten följt av tre år i två olika PX-fat. Resultatet är ursnyggt.

Whiskyn rör sig med smidig kraft i sitt ABV. Strukturellt råder en skarpsinnig vinös transparens i intensitet och energi. Fruktigheten knyter ett naturligt agerande samband mellan apelsinnosad citrus, karamelliserade äpplen och körsbär samt fikon och sultanrussin. Vissa nötkinder och vanilj, toffée och choklad appellerar vår kärlek till det söta på ett förföriskt vis och rökigheten sätter en mer cigarraskig och skogsbrinnade ådra med fin precision.

Jag är inte besviken!

93p

High Coast Mountains 01 Multråberget, 51%
Nr 41623 (500 ml) 799 kr
Sverige

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING