Hem Whisky & Bourbon High Coast Origins Timmer; en svensk stolthet!

High Coast Origins Timmer; en svensk stolthet!

av Anders Enquist

Förra året lanserade High Coast Whisky (tidigare Box Whisky) sin nya serie Origins, där man hyllar sitt ursprung och där buteljeringarna i serien var för sig kännetecknar Höga Kusten-området. Serien består av Hav, Berg, Älv och Timmer, varpå vi här satt den sistnämnda under luppen.

High Coast Timmer

Timmer är en rökig whisky som lagrats på first fill bourbonfat (200-liters nytömda fat från Kentucky samt 130-liters fat som är ombundna av Speyside Cooperage), som minner om timret som flottades på älven och det farliga arbete som de, som en gång levde och verkade på platsen, slet med varje dag. Åldern på whiskyn spänner mellan ca 6,5-7 år.

Chefredaktör Anders Enquist om High Coast Origins – Timmer

Kan det här vara den bästa buteljeringen av en whisky High Coast gjort so far? Ja, skulle i så fall vara Älv i samma serie. Men den här utsökt torra sötman som ligger och drar här med det rökiga är ju närapå skrämmande svårt att motstå. Ja, stjärnorna står i fas med varandra, kören är stämd och harmonierna i samklang. Vi åker!

Timmer är en riktigt bra sak som bjuder på en fyllig gomkänsla med ett samtidigt stramt distinkt och elegant, ljust driv. Citrus i lakritsgiftemål liksom kåda och viss gran och tallbarr skönjes nyanserat och igen, en utsökt väl avvägd sötma med vaniljdrag kopplas och hålls stramt av faten som också ger anrättningen en fin (peppar)krydda. Det är balanserat och som nämnts; rökigheten uppträder med stor finess genom hela denna whiskyakt.

I avslutet skrapar torra cedertoner och viss tobak och ger en mogen dignitet liksom en vinös dignitet. Jag vill inte säga att denna whisky är underskattad för det är den inte, men det är helt klart en liten skrälldus som ligger och ruvar här. Stor i det tysta och en whisky som får mig att fundera på hur bra det egentligen kan och kommer bli framöver med High Coasts whisky överlag.

Timmer är en svensk stolthet!

93 poäng

High Coast Origins – Timmer
Nr 33615 (700 ml) 48%, 529 kr
Sverige

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING