Hem Whisky & Bourbon High Wests American Prairie Bourbon – ett stycke Utah-whiskeyhistoria nu i Sverige!

High Wests American Prairie Bourbon – ett stycke Utah-whiskeyhistoria nu i Sverige!

av Livets Goda

Mer än 70 destillerier fanns i delstaten Utah innan Volsteadlagen som reglerade alkoholförbudet i USA trädde i kraft, den så kallade förbudstiden. Under de 13 år som “The Prohibition” varade så förlorade delstaten det ena destilleriet efter det andra och det skulle dröja ända tills 2006, innan det första nya whiskeydestilleriet slog upp sina dörrar i Utah. Dess namn? High West Destillery som nu lanserats i Sverige!

Berättelsen om High West Destillery startar 2006 då biokemisten David Perkins byter karriärspår och grundar det första lagliga destilleriet i Utah sedan 1870. Den småskaliga produktionen startar han i ett gammalt westernstall i bergskedjan Wasatch öster om Salt Lake City och idag fungerar stallet som High West Destillerys egen saloon då whiskeyn numera tillverkas två mil norr om staden i den vilda bergsnaturen.

Idag är High West den snabbast växande whiskeyn i det högre prissegmentet i USA och bland destilleriets alla priser och utmärkelser finns bland annat Distiller of the Year 2016 utdelat av Whisky Advocate som är USA:s ledande whiskymagasin. Nu har den första whiskeyn från High West Destillery landat här på hemmaplan och det är American Prairie Bourbon som också är veckans dryckestips.

Livets Goda om High West Destillerys American Prairie Bourbon

American Prairie Bourbon är en blend på straight bourbon på majs, råg och kornmalt. De olika komponenterna har fatlagrats mellan två och tretton år innan slutblend och styrkan har landat på 46 procent.

Det är en komplex skapelse vi har i våra glas där man kastas mellan ungdomliga instick och ålderstecken med viss volatil känsla. Med andra ord så är det en förbaskat skön doft med ständigt nya intryck och det bör sägas direkt; det här är en riktig sniff-bourbon med en initialt närmast aromatisk känsla där fruktiga intryck av kanderade äpplen och körsbär kompletteras av fuktig tobak, mörk choklad, vaniljfudge, kaksmulor, spannmål, möbelpolish och örtiga toner. Komplext!

Smaken fortsätter på den inslagna banan med en fint kryddig spannmålssötma, härligt omfamnande intensitet och ett bett som etsar sig fast tillsammans med en närmast citrusliknande syrlighet, päron och nickelkarameller (kommer ni ihåg dessa?). Avslutet är torrt och stramt med stor finess och efterspelet skönt kvardröjande med kryddiga undertoner och en suverän renhet i spriten. Hög klass på denna!

94 p

American Prairie Bourbon är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment och du beställer den hem till din önskade butik. Priset landar på 549 kronor och artikelnumret är 50789.

RELATERAD LÄSNING