Hem Whisky & Bourbon Highland Park 18 Years Single Cask – en utsökt single cask

Highland Park 18 Years Single Cask – en utsökt single cask

av Livets Goda

Highland Park har sedan 1798 har gjort whisky på den avlägsna ön Orkney, som ligger närmre Oslo än London och kanske förklarar varför platsens rötter är mer nordiska än resten av Skottland. Ganska länge var öarna dessutom en norsk provins styrd av en jarl.

Destilleriet ligger högt i den södra kanten av Kirkwall. Förutom gamla stenbyggnader finns här 23 lagerbyggnader och två Pagodentoppade ugnar. En lustig detalj är att lagerhusen är numrerade 1-25 men det finns 23. Varför det är så här vet ingen. Men det vi däremot kan konstatera med säkerhet är att det här kokas whisky av bedårande kvalitét. Inte minst i deras aktuella 18-åriga single cask som finns tillgänglig på Systembolaget och som vi här satt I fokus.

Highland Park

Highland Park 18 Years Single Cask #4391

Highlands / Skottland / Highland Park / 700 ml / Nr 11468 / 4 398 kr / 98
Detta europeiska first-fill sherrykryddade fat i storleken 500 liter fick sitt destillerade innehåll i augusti 2003, tömdes och buteljerades i en upplaga av 565 buteljer i mars 2022 i en makalöst vackert stöpt whiskyform. Det är vad vi kallar en genuint bra whisky med alla delar och moment ytterst synkroniserade och välsammansatt, och en strenght som inte ska vara vare sig ett uns högre eller lägre. En finlemmad peatyness ger sig till känna med klädsamt blyg blick, en snyggt bränd farinsocker karamelliserad känning tar ton i yttringar av äpple och päron och fullföljer med choklad, vanilj och toffée. Det vinösa draget i personligheten ger en släktkänning till Bordeaux med de cederdragna cassis- och tobaksnoterna som lägger sig till rätta i karaktären och får alla pusselbitar slutligen på plats. Det är Orkney, Highland Park och det är en fullträff.
212 buteljer lanserades på Systembolaget 2023.

98p

Highland Park 18 Years Single Cask #4391
Nr 11468 (700 ml), 60%, 4398 kr
Highlands, Skottland

Whiskyn beställer du på Systembolaget HÄR

Tips:
Vill man förkovra sig lite mer om Highland Park och dess historia och whisky, så rekommenderar vi Whisky & Bourbon #54 som bjuder på en djupdykning i destilleriet.

 

RELATERAD LÄSNING