Hem Whisky & Bourbon Highland Park uppdaterar kostymen – hyllar sitt vikingaarv

Highland Park uppdaterar kostymen – hyllar sitt vikingaarv

av Livets Goda

Highland Park har sitt hem på skotska Orkney – en ögrupp rik på historia med vikingaanor redan från 800-talet då öarna styrdes av nordiska vikingar. Trots att Orkney blev en del av Skottland år 1468 känner många av ögruppens invånare fortfarande en stark samhörighet med sitt vikingaarv och en dryg tredjedel av dem har skandinaviskt DNA. Faktum är att Highland Park ända sedan varumärket grundades år 1798 har producerats av vikingaättlingar och stoltheten över de skandinaviska rötterna är lika stark än idag.

“För whiskyälskare är den första kontaktpunkten med ett varumärke dess flaska och förpackning på butikshyllan eller bakom en bar. Vi ville skapa en ny flask- och förpackningsdesign som tydligt förmedlar vårt vikingaarv och varför vi är ‘The Orkney Single Malt with Viking Soul’.”, säger Jason R. Craig, varumärkesdirektör på Highland Park.

Inspirationen till den nya designen kommer från stavkyrkan i den lilla norska byn Urnes. Kyrkan, som byggdes på mitten av 1100-talet, är en av de äldsta bevarade stavkyrkorna i världen och är inkluderad på Unescos världsarvslista. Träkyrkan är utsmyckad med tidstypiska sniderier som Highland Park insåg skulle se bra ut på en glasflaska. Resultatet är en flaska präglad med illustrationer av en gammal vikingalegend om ett lejon i ett långtgående krig mot onda krafter i form i ormliknande drakar.

Med den nya designen introducerasäven en distinkt flaskform med varumärkesmönstret präglat i glaset, en bredare botten samt en metalletikett som kompletterar det präglade glaset med en moderniserad logotyp. Även förpackningen uppdateras med samma design präglad i metall. På sidan står det ”Skapad med stolthet på Orkney”, som en hyllning till de män och kvinnor som tillsammans skapar Highland Parks ikoniska och prisbelönta single malt whisky.

Först ut att ändra design är den hyllade Highland Park 12 YO. Innehållet är emellertid detsamma – även om produkten har fått ett nytt namn för att ge den en tydligare identitet och som en hyllning till de vikingar som bosatte sig på Orkneyöarna alla dessa hundratals år sedan. Namnet är inspirerat av Odinismens nio ädla dygder, som Vikingarna levde efter och Highland Park 12 YO heter numer även Viking Pride. Stolthet och hantverk är det som än idag präglar Highland Park.

De nya förpackningarna kommer landa på Systembolagets hyllor i maj 2017.
Highland Park 12 YO Viking Pride
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40%
Pris: 399 kr
Artikelnummer: 531

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING