Nu är Hilma Strömberg från Orust korad till Årets Konditor 2024 tillika Svensk Mästare i konditori, efter en välförtjänt vinst i den prestigefulla tävlingen. Hilma presenterade genomgående ett exceptionellt hantverk i årets delmoment: fyra tårtor, 24 stycken praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-format samt 20 stycken bakelser på det spännande temat Framtid.
Under två intensiva dagar har fem av Sveriges bästa konditorer kämpat om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2024. Utifrån temat Framtid har de tävlande haft tio timmar på sig, fördelat över två dagar. Under tävlingen har de skapat totalt fyra tårtor, 24 stycken praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-format samt 20 stycken bakelser i fri tolkning med det spännande temat Framtid. När godsakerna var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad jury stod Hilma sist kvar och kan nu titulera sig Årets Konditor, och Svensk Mästare för professionella konditorer. Hilma Strömberg arbetar till vardags som konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg.
Vinnaren var tätt följd av Wictor Winqvist på en andraplats och Montadar Kanbar som vann bronsmedaljen.
Juryns motivering lyder:
Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga. Varje tugga balanserar fyllig intensitet med subtil elegans, och presentationen överraskar lika mycket som den förför. En ren precision genomsyrar hela hantverket.
– Det här känns helt overkligt och jag ser så mycket fram emot mitt år som Årets konditor! Mitt vinnarkort tror jag var att jag fick till helheten, både smakerna och tekniken. Alldeles extra nöjd är jag över tårtan, där smakerna satt och jag fick till sockerdekorationerna perfekt. Jag är så stolt över det jag presterade idag. Det känns helt och hållet ”jag” och att kunna ta till vara på vad naturen bjuder är ett måste för att vi ens ska få en framtid, säger Hilma Strömberg, vinnare av Årets Konditor 2024, Svensk Mästare för professionella konditorer.
– Vinnaren Hilma Strömberg har verkligen visat prov på ett riktigt vackert hantverk, en särskild skicklighet och elegans. Hennes tolkning av årets tema framtid, med fokus på att bevara och använda det som naturen har att erbjuda, genomlyste alla moment och hon visar på en otrolig höjd med sina läckra bakverk. Finalfältet bjöd hård konkurrens med många spännande tolkningar på temat Framtid. Hilma kom ut som årets självklara stjärna, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.
Vinnare Årets Konditor 2024, Hilma Strömberg:
Tårta:
Den otroligt vackra tårtan ”Skogsläntans bärdröm” tar sin inspiration från den svenska skogen och naturen. Under en spegelblank vitchoklad-glaze döljer sig en botten av pistage med pistagekrisp tillsammans med en björnbärskompott och hallonbavaroise.
Pralin:
”Guldklimpen från skogen” blev den vinnande pralinen. En bronsskimrande munsbit fylld med havtornsganache, brynt smörkola och solroskrisp.
Glassuppsättning i “take-away”-format:
Vinnaren bjöd på en vanilj- och färskostglass, kombinerad med svartvinbärssorbet och toppad med salt kola och en blomknopp av egengjord svartvinbärspuré i en kreation med namnet ”Den frusna blomman”.
Bakelse:
Vinnaren presenterade sannerligen ”En bit av blåbärsbusken” med sina bakelser gjord på en jacondebotten, med en citron- och fläderkräm och blåbärskompott. Pricken över i var den utomordentliga presentationen där bakelserna, i form av storskaliga blåbär, med imponerande noggrannhet placerats på individuella blad i en ståtlig blåbärsbuske.
Resultat Årets Konditor 2024
1. Hilma Strömberg, 25 år från Orust, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotell Draken.
- Wictor Winqvist, 23 år från Ängelholm, bor i Stockholm och är chefskonditor på Operakällaren.
- Montadar Kanbar, 27 år från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar och Bröd i Stockholm.Delad fjärde plats utan inbördes ordning:
Erik Möller, 36 år från Donsö, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Post.
Johanna Rampitsch, 29 år från Nynäshamn, bor i Älvsjö och är konditor på Resarö Paviljongen.
Juryn i Årets konditor 2024:
Cecilia Andersson, juryordförande, Årets konditor 2012. Konditor på Grytsberg säteri i Stjärnhov.
Frida Leijon, Konditorlandslaget 2014–2015, äger Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala.
Anna Björlin, konditor i Svenska Kocklandslaget 2005-2007, ägare Lidingö Bröd och Patisserie.
Daniel Roos, medlem i Svenska Kocklandslaget 2009-2012, ansvarade för desserten på Nobelfesten mellan 2014-1019 och Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllopsdessert. Medgrundare av Restaurang K-Märkt.
Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014.
Martin Isaksson, Svenska Kocklandslaget 2001-2004 och Konditorlandslaget 2015-2017, ansvarade för bröllopstårtan på Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias bröllop. Chokladmästare på Chokladfabriken.
Christer Lundin, Head of Food Service på Arla.
Josefine Gauffin, tidigare chefskonditor på Tössebageriet & Lindberg bageri & konditori. Äger och driver Gauffin Boulangerie & Patisserie i Borlänge.
Mikael Klack, bagare på Sveba Dahlen, tävlat i Dessertmästarna och Årets Pralin.
Mattias Ljungberg, Svenska Kocklandslaget 2004 och 2009-2012, Konditorlandslaget 2013-2015, Årets Konditor 2006, skapare av semmelwrapen. Konditor på Tössebageriet.
Annie Hesseltrand, tidigare konditor i Svenska Kocklandslaget, gjort dessert till Nobelmiddagen, chefskonditor på Artipelag och Niehku Mountain Villa i Riksgränsen.