Hem NyheterNyhet WB Hissen går återigen hela vägen upp

Hissen går återigen hela vägen upp

av Livets Goda

Succén Grön Curaçao från 90-talet återlanseras. Den är först ut i en ny Svensk likörserie som kommer att produceras av det klassiska varumärket Kron.

Under 1900-talets senare hälft fanns den med på alla drinklistor i hela Sverige, Gröna Hissen. Namngiven efter det klassiska lustspelet med samma namn där Gösta Ekman d.ä. dricker sig märkbart berusad i en av huvudscenerna på just denna drink, dock kanske mest känd för sin gröna färg och russinen som åker upp och ned i glaset. När drinken för första gången skapades var is inte vanligt förekommande i Sverige så russinen kunde (inte helt ofestligt) röra sig fritt och på så sätt ”ta hissen” upp och ned i glaset. Grön Curaçao är än idag en av svenskarnas mest efterfrågade likörer och Gröna Hissen en av de mest eftersökta drinkarna på folkofolk.se. Då likörmarknaden är relativt liten i Sverige och de flesta liköralternativen är internationella giganter har produkten länge saknats.

– Det känns fantastiskt kul att få återuppliva denna svenska likörserie som är härligt färgglad men där vi inte tummat på smaken. Självklart ska man kunna blanda en drink som är tilltalande för både öga och mun, säger Oskar Johansson, Brand Manager för Kron Hantverkslikör. Att Grön Curaçao skulle vara först ut av de 13 likörerna som släpps nu i höst var även det en självklarhet. Många gånger tittas det på vad som funkar i USA men här har vi haft möjligheten att återskapa klassiker samt skapa en mängd nya produkter som vi vet uppskattas här hemma samt tar vår drinkhistoria i beaktning.

-Att en svensk drinkklassiker som Gröna Hissen inte har gått att blanda sedan tidigt 2000-tal känns otroligt trist. Men nu går det igen och det gör mig både stolt och glad. Länge leve Gröna Hissen!, utbrister Oskar.

Bakom smakprofilen står bl.a. Jonas Odland som till vardags inte bara är Master Blender för Kronvodka utan även kryddmästare hos O.P. Anderson. Det är hans svenska kvalitetstänk och vana att jobba med kryddor och destillat i kombination med sin erfarenhet från Vin & Sprit som har satt ramen för hur likörserien ska smaka.

-Likörerna är skapade utifrån de ursprungliga Vin & Sprit recepten från förra seklet. Därigenom är de byggda på arvet från tidigare generationers spritblandare och det hantverksmässiga kunnandet de hade. Med smaken i fokus så har alla likörer getts en genuin och tydlig karaktär som gör sig väl både i cocktails som för sig själva, säger Jonas Odland, Master Blender för Kron.

Fler spännande nyheter att vänta
Nu rullar alltså den första hantverkslikören från Kron ut. Men fler ska det bli. Hela 13 produkter lanseras under hösten 2021 för att kunna förse svenskarna med en helhetsportfölj av likörer med smaker baserade på vad som är populärt i Sverige. Kvalitativa likörer där smaken har varit huvudfokus och i en prisnivå som inte sticker i ögonen.

-Alla smakerna är vi inte riktigt villiga att avslöja än men en klassiskt simmig hallonlikör är såklart med i familjen. Vi kan också hinta om att en helt magisk limoncello-variant samt en kraftig fläderblomslikör med cognacsbas finns med på listan. Resten får bli en överraskning, fortsätter Oskar.

Designen på Kron hantverkslikörer står Arina Pauli för. Det är en design som är kommen ur det faktum att likörer oftast göms undan på grund av dess utseende. För Kron har utseendet alltid varit viktigt och likörserien är skapad med etiketter som berättar för användaren exakt vad som smakmässigt kan förväntas, vilken spritsort som basar och vilka smaker utöver titelsmaken som är med i spelet.

Kron Hantverkslikör Grön Curaçao (30%) kommer i en flaska om 500 ml, finns i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 53609 och kostar 219kr.

Så blandar du till Gröna Hissen

4cl Gin
2cl Kron Hantverkslikör Grön Curaçao
10-15cl Champis
Russin

1. Kyl alla ingredienserna väl. Tips: Ställ in sprit och läsk i kylen några timmar innan drinken ska blandas
2. Häll i 4cl Gin, 2cl Grön Curaçao & 10-15cl Champis i ett dricksglas
3. Släpp ned 3-4st russin i glaset
4. Vänta in att russinen börjar åka upp och ned i glaset
5. Servera

Det går också att servera på is för en kanske i vår mening bättre smakupplevelse men då har russinen svårt ”att ta hissen”. Garneras då med fördel med en citronskiva och serveras med sugrör.

RELATERAD LÄSNING