Hem Vinvärlden Historien om Maison Didier Michel

Historien om Maison Didier Michel

av Livets Goda

”Efter första världskriget satte vinlusen käppar i hjulet för husets utveckling under några år. Tillverkningen fungerade inte normalt igen förrän 1922. Under den här perioden utvecklades tillverkningsmetoderna för flaskorna. Man gick från manuell blåsning till mekanisk (många glasblåsare hade dödats eller skadats av stridsgas under första världskriget). En annan viktig innovation var att systematisk använda utvald odlad jäst som gav en sund, aktiv och kraftig jäsning. På så sätt eliminerades risken för otillräcklig bornyr och fick dessutom en samlad fällning som underlättade remuage (Den procedur under vilken champagnebuteljerna vrids och gradvis vänds upp och ned i sina pupitres. Avsikten är att få ned bottensatsen i flaskhalsen för att kunna avlägsna den under dégorgement). Familjen var även medveten om försäljningens betydelse och bestämde sig för att organisera företaget och utveckla verksamheten på de ledande marknaderna i Paris och Belgien. Man sparade även den här periodens stora årgångschampagner: 1922, 1925 och 1930, och dessutom från alla nio barns födelseår. Didier Michels sex söner gick i hans fotspår och fortsatte den vinodling och champagneproduktion som deras förfäder hade inlett, men konjunkturen mellan de båda världskrigen gjorde att både produktion och försäljning påverkades negativt. Under andra världskriget stod husets utveckling stilla. När freden väl kom drog familjen nytta av den ekonomiska uppgången för att utveckla företaget, både genom att förvärva mer odlingsmark och genom att hitta nya marknader. Champagne Didier Michel är, genom sin odling och sitt speciella ursprung, en champagne på chardonnay från ett område med grand cru eller premier cru-status. Det är följden av val som gjorts av generationer av kvalitetsmedvetna vinodlare. De har förstått att välja rätt väg vid rätt tillfälle. Produktionsfilosofin På Maison Didier Michel stödjer man helhjärtat målsättningen med genomtänkt odling och att i största möjligaste mån begränsa användningen av tillsatser, så som gödningsmedel, jordtillsatsmedel och växtskyddsmedel. Med denna produktionsfilosofi kan de i dag producera 60 000 flaskor premier cru och 12.000 flaskor grand cru-vin. Didier Michel på Systembolaget Champagne Didier Michel Art.nr 7907 Pris: 331 kr (finns på 224 Systembolag runtom i landet men kan naturligtvis beställas till valfri butik)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING