Hjärngympa med vin

av Christoffer Enquist

Vår hjärna måste arbeta för att hålla sig frisk. En del ägnar sig åt korsord eller sudoku, men enligt forskare inom neurovetenskap kan även vinprovning hålla igång hjärnan. Men då måste man sakta ner och njuta av det man dricker. Det som skiljer smak åt jämfört med våra andra sinnen är att så många sensoriska processer är involverade. Vinprovning kan alltså stimulera hjärnan mer än många andra aktiviteter. Men det betyder inte att vi håller oss friska av att dricka ett glas vin. Hjärnan får bara arbeta när man aktivt ägnar sig åt att smaka på vinet och fundera på smaken.

Engagerar flera system

Många läkare rekommenderar olika typer av hjärngympa till äldre människor. Men det behöver som sagt inte vara korsord eller matematik – det finns flera andra saker man kan göra för att få hjärnan att arbeta. Ett av de roligaste är att spela olika typer av spel. När vi spelar ett spel så involveras och samarbetar flera olika delar i hjärnan tillsammans med våra sinnen. Det skapas ett starkt engagemang, och klassiska casinospel av typen som finns på iGame kan faktiskt hjälpa oss att hålla vår hjärna frisk. Ett exempel är Blackjack, där man hela tiden arbetar med minnet och med matematik. Men för de av oss som gillar vin finns det alltså goda nyheter.

Vinprovning involverar flera sensoriska och motoriska system, liksom centrala system för kognition och minne. Det aktiverar även system för känslor och nöje. Hjärnan blir mer engagerad i vinprovning än till exempel när det gäller att lösa ett matteproblem, som involverar färre kroppssystem som arbetar tillsammans.

Det som gör vinprovning så bra är att smakerna som vi uppfattar faktiskt inte finns i drycken i sig, utan snarare är något som hjärnan skapar. Hjärnan skapar hela vår sensoriska värld. Färg finns till exempel inte i de objekt vi ser, utan är ett resultat av hur ljuset träffar objektet. Olika våglängder av ljus stimulerar kretsarna i vår hjärna, som vi har identifierat som olika färger. På samma sätt har molekyler i mat och vin ingen smak i sig. Våra sensoriska system skapar våra uppfattningar om smak. Men vad som är annorlunda med smak jämfört med våra andra sinnen är att så många kroppssystem och sensoriska processer är involverade.

Hur vinprovning påverkar hjärnan

När vi provar ett vin får sinnena arbeta först. Vi börjar med vårt luktsinne. Vår syn är involverad och uppfattar vilken färg vinet har. Och det är känslan av beröring vi känner i vår mun och på vår tunga. Dessutom är olika muskler och motoriska system involverade i den fysiska processen för att smaka, bland annat tungan, käken, kinderna och halsen.

I hjärnan påverkas vårt beteendesystem. Minnet är engagerat i att känna igen smaker man har upplevt tidigare. Hormonella system kan triggas för att utsöndra dopamin, vilket får en att känna nöje. Delen av hjärnan som kontrollerar motivation aktiveras för att avgöra om man kommer att fortsätta dricka eller inte. Sedan fattar hjärnan ett beslut om ens betyg på vinet. Den del av hjärnan som styr språk och kommunikation aktiveras om man berättar för andra eller skriver ner smaken.

Vinprovning som en aktivitet kan alltså engagera hjärnan mer än andra aktiviteter. Den här typen av aktivering är hur vi lär oss saker och skärper våra kognitiva färdigheter, men det gäller alltså enbart för vinprovning och inte när man bara tar ett glas vin.