Hem Nyheter Hockey-VM: Glädjebesked för snusande besökare

Hockey-VM: Glädjebesked för snusande besökare

av Livets Goda

Hockey-VM: Många svenskar är redo att ge sig av till mästerksapet som går av stapeln i Finland i veckan. Vad många inte vet är att Finland har mycket strikta regler kring införsel av snus- och nikotinportioner. Men nu kommer ett glädjebesked till alla snusande hockeyfans – de finska reglerna lättas för införsel av nikotinportioner.

Hockey-VM

Snart inleds hockey-VM och tusentals svenskar reser till Finland för att se matcherna på plats. Även om Finland är ett av våra grannländer har de helt andra regler vad gäller tobak och nikotin. Tidigare var det till exempel olagligt att ta in snusportioner över 4 mg nikotin vilket de flesta sorter innehåller (om du inte har recept och använder nikotinportioner för medicinskt bruk). Tobakssnus säljs inte i landet men är däremot lagligt att ta med in i landet för eget bruk.

Numera lagligt att föra in nikotinportioner till Finland
Från och med 4 april lättas införselreglerna för nikotinportiner till Finland. Enligt en ny bedömning av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) klassificeras nikotinpåsar avsedda för annat än medicinskt bruk inte längre som läkemedel. Tullen börjar genast tillämpa Fimeas nya bedömning vid övervakning av import och vid förundersökning, vilket innebär att det numera är lagligt att föra in nikotinportioner till Finland.

– För närvarande har Finland ett läge där det är lagligt att ta med sig nikotinportioner in i landet, något som bara för några veckor sedan var snudd på omöjligt utan recept från läkare. Hur nikotinportioner kommer regleras i landet i framtiden återstår att se, det är en mycket viktig fråga för landets alla rökare att ha tillgång till alternativa nikotinprodukter, där tidigare regeringar har gjort stora felsteg genom att förbjuda försäljningen. Men för snusare som besöker Finland för VM så kan man alltså ta med sig även sitt vita snus, säger Markus Lindblad, kommunikationschef för Snusbolaget.

Faktaruta: Så mycket nikotin kan du ta med dig till Finland

  • Nikotinportioner – oreglerat
  • Snus – max 1000 gram, endast för eget bruk (motsvarande ca femtio dosor portionssnus)
  • Vape – max 10 mg nikotinvätska (motsvarande ca fem engångsvapes)

Länkar för mer information

RELATERAD LÄSNING