Hem Vinvärlden Hög flirtfaktor i Vajras 2017 Barolo Albe

Hög flirtfaktor i Vajras 2017 Barolo Albe

av Niklas Jörgensen

Första tanken är såklart, hur följer man upp en så haussad årgång som 2016? Enkelt, med en 2017 som är så mycket mer tillgänglig och polerad och som du dricker i väntan på just 2016! I mitt glas,  G.D. Vajras 2017 Barolo Albe.

Kanske har du redan läst om 2017 och främst de rapporter som talar om en av de varmaste årgångarna utan att egentligen säga så mycket mer. Varmt är av någon underlig anledning så ofta ansett som något negativt men varför är det så, producenterna har ju lärt sig att hantera den globala uppvärmningen rätt lysande om man beaktar slutresultatet, vinerna. Arbetet i vingårdarna är idag annorlunda, teknikerna för att anpassa sig till den nya tillvaron har medfört att vi har viner som lyckas bibehålla fräschören och om det är någon årgång som det blir extra tydligt i så är det 2017 i Piemonte, inte minst då för de nebbiolobaserade vinerna.

2017 har inte mycket likheter med 2016. Värmen och torkan innebar att producenterna har jobbat bra mer med att undvika såväl lövtunning som grön skörd för att säkra vinernas fräschör och just aktiva vingårdsår brukar vara en indikator på en producents klass. Det märks i den 2017 Barolo Albe jag nu har i mitt glas, att Vajra med Giuseppe i spetsen gjort ett otroligt jobb i årgången och levererat en härligt rödbärigt transparent Barolo med supersnygga tanniner och i en mycket inbjudande stil.

Niklas intryck av 2017 G.D. Vajra Barolo Albe

Solvarm men ändå med så fin fräschör och rödbärig transparens som aldrig blir baktung eller kokt utan i stället lockas nyanser av rosor, nypon och lakritsrot fram tillsammans med orange citrusfrukt. Samma känsla upplever jag i smakprofilen där fin körsbärssprängd frukt lierar sig med örtiga inslag, torkade rosor och nypon samtidigt som det finns en apelsinaktigt pigg syra som lyfter transparensen och ger oss ett vin med stor flirtfaktor. Tanninerna är snyggt slipade, jag får mellan varven nästan mer Barbarescokänsla i dem men med luft i glaset så blir det inget snack om ursprung. 2017 är en Baroloårgång som är mycket välkommen då den dricks förträffligt ung och medan du gullar med dina 2013 och 2016 i källaren eller vinkylen.

91 p

Barolo Albe har artikelnummer 2398 och vinet finner du i 268 Systembolagsbutiker. En flaska (750 ml, 14,5%) kostar 269 kronor.

Till vinet HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING