Högberga Gårds matfilosofi går från ord till jord till bord. Matlagningen sker från grunden, med fina råvaror från närområdet som tas om hand med varsamhet och kärlek. Processerna får ta tid. – Vår ambition i köket är göra så mycket vi kan själva och i övrigt väljer vi alltid så lokala producenter som går, säger Tommy Eriksson, gastronomisk ledare på Högberg Gård. Idag producerar man bland annat en egen blåmögelost, Högberga Blå och i Högberga Vinfabrik ligger det egna toscanska rödvinet på jäsning – och nu öppnar man alltså ett eget mikrobryggeri. Premiären sker i december då man lanserar en mindre upplaga av en Julöl och en Winter Ale. – Vår ölbryggare Martin Klefeldt tar löpande fram olika recept beroende på säsong och tema och sedan avgör vi tillsammans vilka som blir återkommande brygder och vad som ska serveras under kortare tid, säger hotelldirektör Tina Dernelid. – Det handlar om en småskalig produktion av öl som endast kommer att serveras våra gäster här på Högberga Gård. Genom ölen förenas historik och framtid, helt i Högberga Gårds smak. Ölen bryggs enligt tradition men buteljeras och etiketteras i framtidsform. De nya ölsorterna kommer bland annat att serveras till det stundande julbordet. – Att servera mat och dryck med rötter i bygden känns bra i hjärtat och förhöjer dessutom hela smakupplevelsen. Vi nöjer oss inte med att förmedla en gemytlig känsla i dekoration och dukning utan om att göra allt från grunden, äkta och på riktigt, säger Tina Dernelid.
971