1

Högklassig Blanc de Blancs från Charles Heidsieck i dagens lansering

I dagens nyhetslansering på Systembolaget finner vi Charles Heidsiecks Blanc de Blancs, en champagne som var bland de första i regionen när det kommer till druvren chardonnay. Det är en lysande buteljering jag har i glaset och som på ett mästerligt vis fångar den krämiga och finessrika stil som kännetecknar huset samtidigt som fräschören är essentiell. Är det månne nyårschampagnen?

Till pionjärerna när det kommer till Blanc de Blancs-konceptet i Champagne räknar vi in Charles Heidsieck som producerade sin första druvrena chardonnay redan 1949. Produkten nådde snabbt sina anhängare och bland annat blev den till huschampagne på Pan Am. Dagens druvrena version hämtar den högklassiga firman från sex cru-byar där dock det mesta kommer från druvans högborg, Côte de Blancs, med Oger och Vertus i spetsen. En fjärdedel av vinet är byggt på så kallat reservvin, närmare en tiondel har fatlagrats och champagnen har vilat nästan fyra år på sin fällning innan degorgering i mars tidigare i år.

Niklas intryck av Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Här bjuds en finessrik champagne med mandel och nötiga nyanser som vilar på en grund av bullbak, mogen citrus, stenfruktig generositet och bara den där lilla vackra begynnande mognadstonen. Smakmässigt så är det ett vin som definierar husets krämiga och finessiga stil med tydlig fräschör som det aldrig ruckas på. Dosagen lierar sig snyggt med stenfrukten samt den markerade syran och det är ett vin med ”högt” gomspel och tillika stor njutningsfaktor. Moussen är bara bedårande och smeker gommen likt sammet. Kort och gott; jag är väldigt svag för detta vin. Dosage – 10 gram. Charmnivå – mycket hög.

93 p

Charles Heidsiecks Blanc de Blancs lanseras idag, den 26 november på Systembolaget. I skrivande stund står den på hyllorna i drygt 130 butiker. Till övriga beställer du champagnen. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 92118 och kostar 649 kronor.

Till vinet HÄR>