Hem Vinvärlden Högklassig cabernet från Grossets vingårdsläge Gaia

Högklassig cabernet från Grossets vingårdsläge Gaia

av Livets Goda

Grossets två hektar stora Gaia-vingård är den högst belägna i Clare Valley och läget planterades med hög densitet redan i mitten av 1980-talet. Främst cabernet sauvignon men även runt en femtedel cabernet franc. Idag är den östvända sluttningen ekologiskt certifierad och produktionen landar inte på mer än runt 6,000 flaskor årligen. Vinet har länge haft ett gott anseende i landet, internationellt likaså, och det är lätt att förstå för det är ett strukturerat och balanserat bygge som aldrig tillåts bli bombastiskt. Gaia får ett och ett halvt år i fat där runt 40 procent är nya.

2015 Grosset Gaia, Clare Valley (artikel 95918, 369 kr)

Gaia är förslutet med skruvkork och mår bra av en stund i karaff innan servering. Att det är ungt råder det ingen tvekan om då vi följer vinet under en längre tid och får ta del av flera faser där det initialt är den mörka svartvinbärsfrukten och körsbär som dominerar innan mer stenrökiga inslag kikar fram, mynta och kryddiga undertoner från eken. Allt sitter ihop väldigt fint och det är harmoni från första början trots utvecklingen i glaset. Omfamnande på ett svalt sätt och aldrig någon tendens ens till att bli en ekualyptushistoria.

I gommen en fin textur med täta tanniner som sveps in i en sval mörkbärig frukt med uppbackande kryddhylla, ceder och tobakstoner samtidigt som det finns stringens och skärpa i syran. Täthet, aussiefiness och stor älskvärdhet. Eken är kanske något dominant i nuläget och behöver mer tid för att integreras fullt ut. Fast det ska också erkännas, att så länge man inte lider av ekallergi så är det förbaskat gott redan idag…

Redaktionens intryck: 93/100 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING