Hem Mat & Restaurang Högklassig Wachau-riesling, schnitzel enligt konstens alla regler & syrlig potatissallad

Högklassig Wachau-riesling, schnitzel enligt konstens alla regler & syrlig potatissallad

av Livets Goda

Österrikes bidrag till världens gastronomi är tveklöst schnitzeln. På plats allt som oftast serverad med en potatissallad. Grüner veltliner därtill brukar vara norm men har man en riesling buteljerad som Smaragd från Domäne Wachau och högklassiga vingårdsläget Achleiten så tar man en sådan. Inte minst när det stå 2021 på etiketten, den kanske bästa årgången vi provat av vinet…

Ingredienser – 4 personer

Hej, detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vinet

Domäne Wachaus 2021 Ried Achleiten Riesling Smaragd, Wachau, Österrike

artikel 92039, 750 ml, 13%, 311 kr, 94 p
Vi tar det direkt; det här kan vara något av det bästa från producentens riesling i Achleiten-läget som vi provat. Druvan växer i de högre delarna av vingårdsläget, i den karga steniga jorden, med grüner veltliner längre ner. 2021 visar upp en ljuvlig sval rikedom där stenfruktiga toner med uppbackning från tropisk fruktighet, örthonung, rökighet och lime skapar en ungdomlig komplexitet i renaste tänkbara utförande. Gomkänslan har initial sälta, ett juicy anslag med kittlande syra och skalstram stenfruktighet som tillsammans med limeskal etsar sig kvar länge i det extraktrika avslutet. Rent som en alpbäck och med stor njutningsfaktor i många, många år. Ett måste-köp, inte minst betraktat priset och den fantastiska årgången som Domäne Wachau förvaltat på ett exceptionellt vis.

Matchningen
Frasig och precis lagom flottig schnitzel kräver sitt vin med syra men också koncentration och det får vi i Achleiten. Lite pressad citron ovanpå och sen den syrliga potatissalladen därtill och du är i Österrike!

Till vinet på Systembolaget HÄR >>

RELATERAD LÄSNING