Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Högrevsmacka med irländsk twist till St Patrick’s Day

Högrevsmacka med irländsk twist till St Patrick’s Day

av Livets Goda

Söndag 17 mars infaller St Patrick’s Day, en av världens mest firade nationaldagar. Irlands nationaldag uppmärksammas även på många håll runt om i Sverige. Och vad kan väl passa bättre än att bjuda vänner och familj på en måltid med en irländsk twist, dagen till ära? Här delar kocken Vendela Wikström med sig av sitt bästa, Irlandsinspirerade recepttips: Ölbräserad högrevsmacka

Photo credit: Vendela Wikström

Varje år samlas familj och vänner i Irland över en festlig St Patrick’s Day-måltid för att fira den irländska nationaldagen. St Patrick’s Day är en av världens mest kända och firade nationaldagar – irländare och Irlandsvänner över hela världen samlas för att njuta av festligheterna.

Även många svenskar har tagit dagen till sitt hjärta. Den kulturella gemenskapen och den festliga stämningen som dagen är känd för – med musik, dans, mat och dryck. Dagen skapar en möjlighet att umgås, samlas kring en gemensam måltid och inspireras till att prova nya rätter och traditioner.

Irlandsinspirerat recept från svenska kocken Vendela Vikström
I år infaller St Patrick’s Day på en söndag, vilket innebär ett perfekt tillfälle att testa något nytt och samla vänner till söndagsbrunch eller middag.

Svenska kockprofilen Vendela Vikström har skapat en smakfull och lättlagad St. Patrick’s Day-måltid, gjord på mört irländskt nötkött: Ölbrässerad högrevsmacka med karamelliserad lök, saltgurka och senapsmayo. En pub-inspirerad rätt som passar såväl till brunch, lunch som en lättare middag.

– Jag älskar långkok! En maffig köttmacka gjord på irländskt högrev är för mig den självklara rätten till St Patrick’s Day, säger Vendela Wikström.

– Jag gillar det faktum att irländskt nötkött kvalitetssäkras och kommer från mindre gårdar, där boskapen betar utomhus nästan året om, säger hon.

Ölbrässerad högrevsmacka med karamelliserad lök, saltgurka och senapsmayo 

4-6 mackor

Köttet
800-1200 g högrev, certifierad Irish beef
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
0,5 dl passerade tomater
1 alkoholfri Guiness
1,5 dl kalvfond (ej koncentrat)
1 msk dijon

Senapsmayo
1,5 dl mayo
1 msk dijon
2 msk yellow mustard
1 droppe champagne eller vitvinsvinäger
lite salt

Karamelliserad lök
5-6 gula lökar
Lite salt
Lite socker
1 liten klick smör (ca 0,5 msk)

Bröd och toppings
4-6 skivor ljust bröd
3 saltgurkor
1 silverlök
2 dl riven cheddar. Jag använde både röd och vit irländsk cheddar på bit.
2 msk finskuren persilja

Gör så här:

Torka av köttet med papper. Dela på mitten till två skivor. Salta och peppra rikligt. Värm en stor gryta och bryn köttet i neutral olja. Köttet ska få fin färg på båda sidor.

Ta upp köttet och häll ner löken. Bryn löken så den blir mjuk och tillsätt sen krossad vitlök, lagerblad och timjan. Häll i passerade tomater och 1 msk dijonsenap.

Blanda runt och tillsätt sen öl och kalvfond. Koka upp. Lägg i köttet. Sätt på lock och kör i ugnen på 130 grader i 2,5-3 timmar eller tills köttet är mört.

Skiva löken emot fibrerna i jämnstora skivor. Värm en stekpanna. Tillsätt neutral olja och sen lök. Låt löken steka länge och långsamt. Rör om ungefär varannan minut i början. Salta och sockra lite när löken börjar få fin färg. Sänk värmen tills löken är helt mjuk och jämnt brun. Tillsätt en liten klick smör, blanda runt. Smaka av och lägg upp i en skål och ställ åt sidan.

Blanda mayo, dijon, yellow mustard, salt och vinäger. Smaka av.

Skär saltgurkan. Skiva silverlök tunt på mandolin och lägg i isvatten. Riv osten. Finhacka persiljan.
Ta ut köttet och lyft upp den på en tallrik. Dra isär det med två gafflar. Skeda på lite sås och salta.

Stek brödet i rikligt med smör. Bre med senapsmajon. Lägg på ost och stoppa in på 200 grader grillfunktion i ugnen tills osten smält.
Lägg på kött, karamelliserad lök, majo, silverlök, saltgurka och persilja

Irländskt nötkött – känt för sin höga kvalitet
Nötkött från Irland är populärt bland svenskar och köttet är känt för sin höga kvalitet och rika smak. Irland satte rekord med 67 medaljer på the World Steak Challenge 2023 – vilket är fler medaljer än något annat land som deltog i tävlingen. Irländsk entrecôte var populärast och kammade hem 27 medaljer totalt, följt av ryggbiff med 21 medaljer och filé med 19 medaljer.

I november 2023 erhöll dessutom Irlands nötköttsprodukter, Irish Grass Fed Beef, statusen skyddad geografisk beteckning (SGB) av Europeiska Kommissionen, mot bakgrund av produktens unika egenskaper och geografiska ursprung.

Tillgänglighet
Irländskt kvalitetssäkrat, certifierat nötkött finns i de flesta större matvarubutiker i Sverige, som till exempel Ica, Coop, Hemköp och Willys. Produkterna är märkta med symbolerna Bord Bia Quality Assurance och Origin Green

Om Board Bia
Bord Bia/Irish Food Board är en organisation som fungerar som en länk mellan irländska mat och dryckesleverantörer, och kunder över hela världen. Deras mål ar att den irländska maten och drycken ska nå fler bord världen över. I fokus för deras arbete står kvalitetssäkring och hållbarhet för såväl producenter som konsumenter. För mer information, besök: www.bordbia.ie/  och www.irishmeat.se/   

RELATERAD LÄSNING