Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Höjdpunkter på Årets Gastronord – endast några dagar kvar

Höjdpunkter på Årets Gastronord – endast några dagar kvar

av Livets Goda

Om bara några dagar är det återigen dags för hotell-, restaurang- och cateringbranschen att under tre dagar samlas på Gastronord. I år väntas förutom flertalet prestigefulla och viktiga tävlingar och kvalitativt utvalda utställare på plats. I år läggs ett stort fokus på debatter och föreläsningar kring kompetensförsörjning och minskat matsvinn. Mässan invigs med en presskonferens i närvaro av finansborgarråd Karin Wanngård samt inbjudna talare.

Årets stora händelse för HoReCa går av stapeln den 9–11 april på Stockholmsmässan. Med flertalet prestigefulla tävlingar på plats väntas en fantastisk stämning! Dessutom har man gjort noggrant genomtänkta bokningar av både utställare och scenframträdanden – alla ska verka för att inspirera och bidra med kunskap för en hållbar morgondag. Årets scenmoderatorer på den stora Matscenen är omvärldsanalytikern Ingela Stenson och Ulla Karlström, föredetta redaktionschef på tidningen Allt om Mat.

Foodtech flyttar för första gången in på mässan med sin stora foodtech-konferens ”Big Meet”, Nordens största mässa för den professionella matsektorn. Under Big Meet belyser ledande entreprenörer, forskare, kockar, investerare och idrottare från hela världen hur tech, data och innovation bidrar till den nödvändiga omvandlingen av matsystemet mot ett mer hållbart och hälsosamt samhälle. Här kommer det omtalade ”testköket” – där framtidens produkter från hela världen testas av ledande utvecklingskockar – vara tillgängligt både för mässbesökare och konferensdeltagare.

Årets tävlingar på Gastornord:

Glass-SM
Deltagare i tävlingen är 30 olika glassbarer, konditorier och restauranger som säljer glass som take-away. Tävlingen utser Sveriges bästa glassmästare. Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer. Årets tävlingskategorier är Glassmästarens val, Arla Pro gräddfil, Choklassorbet, och Nougatglass. Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson. Tävlingen går av stapeln den 9 april och vinnaren koras senare samma dag klockan 16.00. Läs mer om Glass-SM här.

Bocuse d’Or Sweden Commis Award
Bocuse d’Or Sweden Commis Award går för andra gången av stapeln på Gastronord, med syftet att uppmuntra fler unga kvinnliga kockar att tävla internationellt och uppmärksamma karriärmöjligheter. Tävlingen avgörs på tävlingsområdet onsdagen 10 april. Läs mer om Bocuse d’Or Sweden Commis Award här.

Årets Unga Kock
Tävlingen arrangeras av sällskapet Chaîne des Rôtisseurs där syftet är att uppmärksamma nästkommande generationer av kockar. Tävlingen avgörs på Gastronords tävlingsområde under torsdagen 11 april. Läs mer om tävlingen Årets Unga Kock här.

Årets Unga Sommelier
Tävlingen arrangeras av det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseur och syftet är att uppmärksamma nästkommande generationer av sommelierer och tävlingen avgörs i monter C04:16 under torsdagen 11 april. Läs mer om tävlingen Årets Unga Sommelier här.

På plats är även Stellagalans årliga Forum och det nyinstiftade priset ”Årets Stellastjärna”, ett genusneutralt pris som belönar jämlikhetsarbete. Här bjuder man in till både jämställdhetsdebatter och mingel den 10 april klockan 10-11 (anmälan krävs).

 Vi har jobbat stenhårt med att skapa en helhet och en riktig mening med Gastronord. Vi har utvärderat tidigare år och försköt skapa en helt unik mötesplats för branschen, där vi genom upplevelser, smaker, samtal och debatter tillsammans kan verka mot en mer hållbar, välsmakande och jämlik framtid. I år ska vi visa att vi är på väg att skapa en ny mötesplats för branschen som handlar om framtidens mat och dryck, säger Monika Johannesen Widholm, projektledare Gastronord.

Årets mässa öppnar tisdagen den 9 april klockan 10.00 och bjuder på tre fullspäckade dagar med nästan 150 talare fördelade på Matscenen, Bageriscenen och i Stockholmsmässans seminariesalar, tävlingar, utställare och en oslagbar branschstämning.

För mer information om Gastronords talare och scenframträdanden, klicka här.

Biljetter
Sker genom personlig inbjudan eller inköp via www.gastronord.se.

RELATERAD LÄSNING