Hem Whisky & Bourbon Hole in One: Tjeckien och fyllig lager med pilsnerkänsla – Premiär för Primátor Antonin Lager på Systembolaget

Hole in One: Tjeckien och fyllig lager med pilsnerkänsla – Premiär för Primátor Antonin Lager på Systembolaget

av Livets Goda

För första gången i Sverige så lanseras Primátor Antonin Lager i Systembolagets fasta sortiment den 1:a juni, en smakrik lager på 4,2% bryggd på två sorters humle – Žatecký poloraný červeňák och Sládek.

Sedan 1872 då Primátor grundades har det fortsatt att vara ett litet och lokalt bryggeri beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier, men man värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren.

Veckans speciella Dryckestips är således dagens lansering på Systembolaget – Primátor Antonin Lager

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om Primátor Antonin Lager

Premiärdags för denna öl på SB och Sverige och det gläder ju naturligtvis en bra-lager-älskande man som undertecknad. Det här är just en bra lager i den underskattande låga 4,2% halten som ofta i öl överhuvudtaget ger de riktigt balanserade och eleganta smaksättningarna utan att tappa skärpan. Sådan öl rider inte på hög alkohol, den rider på smak och vällustig struktur. Som här.

Här spelar superb citrus och apelsinzest och ger underskön beska i den subtila fudge och chokladslimmade, smått brödrostade sötman som går igenom. Krydda och syra är väl integrerad i ölets inre och ger sober stringens och vitalitet i ölets skumfylliga gomspel. Längre in drar små puffar av tobak och just beska, sötma och fyllighet lämnar inte varandra i sticket. De samspelar och parerar varandra snyggt under hela resans gång och långt in i avslutet kikar till och med små lakritsvindar in i det fruktiga gomsuget.
Allt sitter på plats som det ska.

Förlåt, verkligen, för mitt språkbruk här men Tjeckien och fyllig lager med pilsnerkänsla, i f….g love it!

93 poäng

Primátor Antonin Lager
Nr 1524 (500 ml) 15:90 kr
Tjeckien

Ölet finner man från och med idag på 164 Systembolagsbutiker, och till resten beställer man den enkelt utan extra kostnad.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING