“Vininimporten till Hongkong har närmast exploderat vilket föranlett en brist på förvaringsplats i staden med sju miljoner invånare. Ägare av stora fabriker har insett att de tjänar på att flytta sin produktion till andra delar av Kina, för att sänka kostnader. Allt för att sedan bygga om dessa till lokaler anpassade för vinlagring. Vartefter fler och fler av världens allra bästa viner hamnar i regionen, ökar efterfrågan på funktionella och säkra lagringsanläggningar. Förutom massiv säkerhet med rörelsedetektorer och övervakningskameror behövs kylaggregat, reglering av luftfuktighet och automatisk temperaturkontroll. Hittills har 16 anläggningar certifierats som funktionella för vinlagring i Hongkong. Hälften av dessa är före detta fabriker. Förutom att regeringen i Hongkong avskaffade all punktskatt på vinimport så har branschen fått stor draghjälp av sitt geografiska toppläge. Den centrala hamnen, en flygplats i världsklass, navet för tågtrafik, sin global logistikuppkoppling och en öppenhet gentemot internationell handel. Importen av vin till Hongkong har ökat med 72 procent hittills i år, jämfört med i fiol. Den spirande verksamheten var därför ett av huvudämnena vid den årliga “”Hong Kong International Wine and Spirits Fair”” i förra veckan. Mässan som drog hundratals utställare från hela världen hölls i år för tredje året i rad. En av Hongkongs mest etablerade lagringsanläggningar är Crown Wine Cellars som öppnades för sju år sedan. Lokalerna var tidigare en militär bunker som tjänstgjort under de båda världskrigen. Idag när uppskattningsvis 15 procent av världens exklusivaste viner, ägs av invånarna i Hongkong, blomstrar affärerna. Ägaren Gregory De 'Eb var en pionjär när han startade och möttes med skarp skepsis. Idag ser han hur branschen exploderar med nöjd tillbakablick. Det är hos honom de tre flaskorna av Château Lafite 1869, som nyligen såldes för 1,6 miljoner styck, lagerhålls. De är i dagsläget, världens hittills dyraste viner.”
Hongkong – nytt centrum för vinlagring
770