1

HoReCa: Scan gårdsmärker all deras rapsgris

Halla gård, Kvänum
• 8 500 slaktgrisar årligen
• 345 hektar brukad åker
• 35 hektar skog

På Halla gård utanför Kvänum i Västergötland föder Anders Gunnarsson upp svensk Rapsgris® och odlar nästan allt foder på plats. Gården drivs av Anders, hans far och en anställd.

Anders Gunnarsson är femte generationens bonde. Så länge han kan minnas har han följt med sin pappa ut i ladugården för att ta hand om grisarna. Idag bor Anders, hans fru Lisa, hennes två hästar och katten Gullan på gården. Och så grisarna förstås.

– När jag tog över gården 2012 fick jag erbjudande från Scan om att börja producera svensk Rapsgris®. Det var ett självklart val, säger Anders Gunnarsson. Mina grisar mår väldigt bra av rapsen. De har blivit friskare och de fullkomligt älskar sitt foder.

På Halla gård arbetar man för att djur och miljö ska må så bra som möjligt. De odlar och bereder även nästan allt foder på den egna gården. Rapsen kommer från åkrarna intill och det gör även åkerbönorna, som ersätter sojabönorna och ger grisarna välbehövligt protein. Dessutom har Anders kunnat halvera användningen av konstgödsel då grisarna producerar gödsel åt sitt eget foder. Kretslopp på riktigt.

– Numera slipper jag mata grisarna med sojabönor från Brasilien. Hela min uppfödning har blivit klimatsmartare. Och grisarna, de har bättre aptit än någonsin, konstaterar Anders Gunnarsson.

Smakar mer
Den omega 3-rika kost som svensk Rapsgris® föds upp på gör att köttet får en nyttigare fettsammansättning och bättre smak.

– Köttet från svensk Rapsgris® är mycket mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir också mer lättlagat och får en bättre struktur, säger Anders Gunnarsson.

På Halla gård går grillen varm under sommaren. Det är nämligen inte bara Anders Gunnarsson och hans fru som har upptäckt hur gott svensk Rapsgris smakar.

– Vi har många vänner som mer än gärna kommer på kalas och äter grillad Rapsgris. Smaken är oslagbar. 

Evertsholm, Söderköping
• 5700 rapsgrisar per år
• 160 hektar egen åkermark
• 570 hektar åkermark som arrenderas
• 20 hektar skog
• 4 medarbetare

Gården Evertsholm ligger vid Göta kanal inte långt från Söderköping i Östergötland. Här föds svensk Rapsgris® upp av Catrin och Jan Siverskog.

Evertsholm ligger mitt i en gammal jordbruksbygd med mångtusenårig historia. Själva gården omnämns redan år 1260 och fick troligen sitt namn av Söderköpings borgmästare, Evert Holm, under senare delen av 1500-talet. År 1981 tog Catrin och Jan över gården efter Catrins föräldrar. Idag är det uppfödningen som står i fokus och man odlar det mesta av grisarnas foder. Precis som nästan alla moderna jordbruksföretag har man även sidoverksamheter i form av skogsbruk och försäljning av grödor.

– Förutom mat till grisarna odlas höstvete, lin och timotej, säger Catrin. Vi har även vall där vi odlar gräs som blir till ensilage och sedan mat till hästarna här på gården.

1998 började Catrin och Jan med grisar och sedan 2012 är alla svensk Rapsgris®.

– Det är ett koncept som vi tror på, säger Catrin som har huvudansvaret för grisarna på gården. Det känns som om rapsgrisarna mår allmänt lite bättre. Grisarnas foder består av raps, vete, korn och åkerbönor från egna åkrar. Numera används ingen soja i uppfödningen. Gödseln från grisarna sprids ut på åkrarna och håller kretsloppet igång. Alla hus – även grishusen – värms upp med hjälp av halm som också produceras på gården.

Extra smakrikt kött
– Vi gör vårt bästa för att hålla grisarna nöjda och glada. Och det bidrar förstås till köttets fina kvalitet. Rapsen har en nyttig fettsammansättning som ger friskare grisar. Den gör också att köttet blir hälsosammare för oss människor. Extra saftigt, mört och smakrikt dessutom.

Catrin tycker att god mat ska ha bra kvalitet. Den ska vara vällagad och gärna innehålla spännande smaker.
– Det är också skönt att känna till matens ursprung. Då smakar den ännu lite bättre.