Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Höstfavoriter med Västerbottensost och kantareller

Höstfavoriter med Västerbottensost och kantareller

av Livets Goda

Med en korg full med kantareller känner man sig rik, och möjligheterna till matlagning är många. Pizza, paj, pasta och risotto är trevliga rätter som dessutom passar utmärkt tillsammans med Västerbottensost. Du hittar fler härliga höstrecept på Västerbottensosts hemsida.

Härlig Västerbottensostpaj med kantareller. Foto: Anna Demirian

Västerbottensostpaj med kantareller

4 st portioner
Ugn 200 grader

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör i tärningar
3 msk kallt vatten

Fyllning
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Smörstekta kantareller
800 gram färska kantareller
2 msk smör
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en form, gärna med en löstagbar kant men en vanlig form går också bra. Låt stå i kylen ett tag. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Torrstek kantarellerna så att vätskan försvinner. Tillsätt smöret och stek ett tag till så att kantarellerna får en fin yta.

Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med salt och peppar. Rör sedan ner Västerbottensost® i äggstanningen.

Häll över äggstanningen och kantarellerna och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.

Tips: glutenfri västerbottenspaj

 

Pizza Bianca med grönkål och Västerbottensost

Cirka 4 personer, ugn 250 grader

4 pizzabottnar
400 g crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
200 g blandad svamp, ansad och tunt skivad
100 g grönkål, ansad, sköljd och hackad
1 rödlök, skivad
200 g sidfläsk eller bacon, grovhackat (går att ta bort för vegetarisk pizza bianco)
4–5 dl Västerbottensost® 24 mån, grovriven
1 msk olja
Oregano, torkad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda crème fraiche och vitlök. Torrstek svampen på medelvärme, salta. Olja in grönkålen. Bre ett tunt lager crème fraiche över pizzan och strö över ett tunt lager ost. Fördela över resterande ingredienser och grädda i ugn tills pizzan fått fin färg, ca 6-8 min.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING