Hem Vinvärlden Höstinspiration – Sirapsbakat lammlägg med tryfferade bönor och getostkräm

Höstinspiration – Sirapsbakat lammlägg med tryfferade bönor och getostkräm

av Livets Goda

”Till detta recept behövs det naturliga komplementet, vinet såklart. Boom Boom! Syrah med dess animaliska, köttiga smakupplevelse i kombination med syran och dess balanserade mörkfruktiga sötma, krydda och silkiga tanniner blir den perfekta samarbetspartnern. I matväg behövs följande ingredienser för fyra personer: Lammlägg 3 kg lammlägg 2 morötter 2 gula lökar 4 tomater 3 lagerblad salt 1 dl lönnsirap 1 dl soja 100 g smält smör Tryfferade bönor 200 g kokta bönor (blanda gärna olika sorter) 10 små rödlökar (mini) 2 små morötter 2 dl buljong 50 g smör 2 droppar svart tryffelolja salt och peppar Getostkräm 150 g getost 2 dl crème fraiche 2 msk olivolja 1 tsk honung salt och svartpeppar Servering 1 kruka färsk oregano Tillagning Lammlägg Trava läggarna i en stor kastrull. Skala och dela morötter och lökar och tillsätt dem tillsammans med tomaterna och lagerbladen. Salta och täck allt med vatten. Låt det sedan koka upp, skumma av buljongen och låt det sjuda i cirka två timmar eller till köttet nästintill lossnar från benen. Fiska upp läggarna och torka av dem. Sätt ugnen på 225 grader och trava läggarna på en plåt. Vispa ihop sirap, soja och smör till en jämn glaze som du penslar över köttet. Baka sedan klart läggarna i ugnen till de får en härlig yta. Vänd på dem och pensla runt om med glazen då och då. Tryfferade bönor Häll av bönorna och spola dem noggrant. Skala rödlöken och dela dem. Skala och tärna morötterna så fint du kan. Koka upp buljongen och lägg i bönor, lök och morötter. Låt det få ett uppkok och sila sedan bort buljongen. Häll tillbaka allt i kastrullen och tillsätt smöret samt tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar. Getostkräm Mixa getost, crème fraiche, olja och honung slätt, smaka av med salt och svartpeppar. Servering Arrangera läggen snyggt och häll den goda stekskyn över. Servera bönorna och getostkrämen á part, garnera med färsk oregano. Boom Boom! Syrah har artikelnummer 6714 och kostar 129 kr. Varan ligger i T9 modulen vilket betyder att Systembolagets butiker kan välja att ta in den på hyllan vid tillräcklig efterfrågan, finns inte flaskan i din butik kan du be att dom tar in den, tar vanligtvis 2-3 dagar. För närvarande har 15 butiker buteljen på hyllan, vilka kan du se här. Recept: Anna Henning Moberg Fotografi: Magnus Skoglöf”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING