Hem Vinvärlden Höstrecept och fem urgoda vintips

Höstrecept och fem urgoda vintips

av Livets Goda
Livets Goda-Niklas förrätt på svamp

Recept (4 personer)

500 gram grovhackad svamp
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1 msk tomatpuré
en näve hackad färsk mynta
olivolja
salt
svartpeppar
pecorino

Börja med att sätta ugnen på 175 C. Stek upp löken i rikligt med olivolja, den ska bara svettas. Halvvägs in i det så på med vitlöken och sedan svamparna. Salta efter behag. Svamparna ska ha stekyta och undvik eventuell vätska kvar. Ta bort pannan från plattan. Därefter, ner med citron, tomatpuré, myntan och rör om. Lägg upp allt i en gratängform och kör anrättningen i ugnen i 10 minuter. Ta ut formen, lägg upp svampröran på serveringstallrikarna, strö över finriven pecorino, lite extra färsk hackad mynta och lite svartpeppar.

 

Att dricka till

Svamp och mynta är en fantastisk kombination och syran i rätten, från såväl tomat som citron, gör att du kan servera allt från vitt torrt till röda viner av enklare snitt. Personligen så är jag extra svag för ett old school rött italienskt a la 2009 Copertino Riserva (artikel 2077, 84 kr, 86 LGP). Ett vin som otroligt sällan gör mig besviken. Vinet har precis skiftat årgång till 2009 och tobakstonerna, den röda sirliga körsbärsfrukten och de torkade örterna bjuder lite på en historisk tillbakablick då stilen var betydligt mer förekommande för blott ett par decennier sedan. Den lätta smaken, de torkade tonerna och den insmickrande syran är klockrent till svamprätten. Servera vinet lätt kylt, då lyfter fräschören.

Två andra rödvinstyper som jag finner mig själv servera under höst- och vinterhalvåret är klassisk Rioja och bättre kiwi. Spanjoren gör sig ypperligt till vår söndagsstek med gräddsås och en bättre pinot noir från Nya Zealand är formidabel till en boeuf bourguignon. Riojan får gärna heta 2013 Marques de Murrieta Reserva (artikel 2612, 149 kr, 90 LGP), en klassiker i snyggt utförande där den röda frukten är fint sval, eken integrerad och syran delikat. Glöm aldrig bort vårt tidigare så älskade Rioja!

Kiwin får gärna vara från Craggy Range i Martinborough och just nu finns den fina 2015 Te Muna Road (artikel 99684, 229 kr, 91 LGP) i sortimentet. Det här är seriösa saker i en stil som är mer generös än det franska originalet, något jag tycker lyfter extra till höstköket. Supersnygga bärnyanser av det mörkare slaget, lite kryddighet från eken och så en syra som drar mer åt apelsinhållet till. Funkar precis lika fint till Mårten Gås som till en boeuf.

Men hösten är precis lika mycket vitt för min del. Kanske än mer då det vita friska vinet får agera substitut för det uteblivna solskenet. Två favoriter är 2015 Fosilni Breg från Slovenien (artikel 92441, 129 kr, 90 LGP) och 2016 Quinta do Ameal från Vinho Verde Vinho Verde (artikel 94287, 129 kr, 90 LGP). Slovenen släpps i det tillfälliga sortimentet en gång om året och det är en strålande sauvignon blanc som presterar långt över sin prislapp. Klockrent till höstens fina skaldjur. Portugisen representerar det Vinho Verde som få i Sverige känner till, än mindre druvan som heter loureiro. namnet betyder just lagerblad och vinet har en fin ton av detta samt delikata nyanser av blommighet. Ett oerhört piggt vin med formidabel syra och fint djup. Din bästa vän när det vankas fördrink. Låt vinet sedan ledsaga en förrätt med höstens krabba!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING