Hem Whisky & Bourbon Hösttipset #11 – fem personliga favoriter från Niklas

Hösttipset #11 – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

Garrett Oliver, Brooklyn Brewery

Så, hur smakar det när gotlänningar brygger sig en klosterölsinspirerad brygd? Inte alls dumt och extra kul är det såklart att man använder sig av regional humle, från ön vill säga. För ibland så måste detta upp på tapeten när vi snackar om öl och hyllar alla fina bryggerier, att produkterna de facto inte alltid är sammansatta av inhemska ingredienser. Särskilt i vårt land då humlen ytterst sällan kommer från Sverige utan transporterats från andra sidan jordklotet; USA, Nya Zealand men även såklart från andra klassiska ölländer i Europa. Det finns en förklaring till detta och det stavas klimat – humle i kalla norden får inte samma uttryck och har därför negligerats. Men det rör på sig och allt fler börjar odla välägnad humle, något som bör uppmärksammas och hyllas även om det knappast blir underlag för en IPA. Mångfald berikar däremot så våga gärna mer helsvensk öl i framtiden!

Barlingbos Helgedomen (artikel 31534, 700 ml, 9,3%) är en stark rackare med den där lilla sötman som rundar av så fint, gärna efter lite lagring. Det bjuds knäckiga toner, torkade aprikoser, lite bränt och så har ölet en fin örthonungskänsla. Smakmässigt en skönt gomfyllande känsla med en lätt söt touch, kryddiga undertoner, brödighet och knäckiga aprikoser. 99 kronor i beställningssortimentet. Gott!


Och så var det då Garrett Oliver och Brooklyn Brewery. Hans och bryggeriets Brooklyn Local 1 (artikel 1630, 750 ml, 9%) är visserligen en annan stil än Helgedomen men inspirationen hämtas ändå från Belgien även här. Man har utvecklat sin egna ‘husjäststam’ från en ursprungligen belgisk och så används även råsocker från Mauritius, lite som är fallet med en belgisk double eller trippel där kandisocker tillsätts. Dessutom får ölet en andra jäsning i flaska. Local 1 har en stor, inbjudande doft med allehanda citrusfrukter, knäckighet, ett svagt tropiskt anslag men också lite limpa och honungsindränkta aprikoser. Smaken är fint syrlig, pigg och relativt torr med komplex smakbild, diskreta humleinslag och ett kryddigt, långt avslut. En matvänlig stil tack vare den nedtonade sötman. 99 kronor och finns i hela 172 systembolagsbutiker.


Vissa besök och resor betyder mer än andra och följer med i bagaget långt in i livet. Första gången i Bryssel i mitten av 1990-talet var ett sådant för egen del. Som fattig universitetsstudent var såklart ölets värld mer välkomnande och intrycken från inrättningar som den galet vackra art deco-ölbaren A la Mort Subite eller À la Bécasse där man fick in en keramikkanna med husets öl, för att inte nämna det första besöket på Cantillon, ja det glömmer man inte i första taget.

Men det var också där och då som Duvel introducerades i glaset och har följt med sedan dess. En strålande öl som demonstrerar med tydlighet att du visst kan producera något i större kvantitet och behålla kvalitet och personlighet. Extra god är den ur större flaska, och gärna om den fått ligga till sig, för då integreras citrusaromerna med örthonungen, stenfrukterna får sällskap av ett gulfruktigt inslag och så sätter sig alkoholen än mer. Men mest av allt så är det Duvels speciella jäststammar som skänker ölet sitt särdrag och det dyker nästan upp en känsla av Champagne i näsan. Matvänlig så det förslår och utan tvekan en belgisk ölikon som alltid bör finnas hemma. En 75 cl-flaska Duvel (artikel 89780, 750 ml, 8,5%) kostar 79,90 kronor och återfinns i beställningssortimentet. Lagras med fördel ett par år.

Suröl har du säkert vid det här laget hört talas om och kanske vet du att det är en ganska komplex och utdragen process som kan ta många månader innan produkten funnit hem. Om den gör det. Kettle sour blir då ett säkrare alternativ då vörten förbereds som normalt men man tillsätter bakterier, oftast då lactobacillus, som får vara med tills vörten nått önskad syrlighet. Därefter kokas den för att eliminera kvarvarande bakterier. Pink Passion från Brekeriet är en Berliner som fått hänga med hibiskusblomma och passionsfrukt. Resultatet, ja det är strålande och det bästa är att den är glutenfri så att alla kan vara med.

Bara färgen är sådär skönt inbjudande med sina grenadinskimrande nyanser. Och det är här hibiskus kommer in i bilden för dess uppgift är nämligen helt och hållet färgstabiliseringen. Doften är expressiv med fruktiga toner där främst passionsfrukten sticker ut och verkligen upplevs purfärsk. I bakgrunden ett blommigt anslag som drar åt vinbärsblad och fläder samtidigt som det dyker upp rabarber, kaksmulor och en liten gräsighet. I gommen en rakt på sak-känsla, något som ska läsas som positivt, och den småtropiska ganska generösa fruktigheten harmonierar snyggt med den integrerade syran. Lätt stil med skön saftighet men likväl en torr smak och som avslutar klingande rent. Glutenfri öl av det här slaget appellerar till alla, inte bara intoleranta, då den sätter kvalitet i centrum. Pink Passion Glutenfri (artikel 32873, 750 ml, 4,7%) kostar 79 kronor och kan beställas till din butik.

Spansk, lite starkare lager då? Ja en Alhambra Reserva 1925 tackar man inte nej till och styrkan på 6,4% är riktigt fint integrerat i smaken. Namnet kommer från Cervezas Alhambra som grundades 1925 i Granada, nordöst om Malaga längst ner i landet. Och den är inte alls pjåkig, denna brödiga, relativt nyanserade lager som bjuder på ett stänk tobak, örter och citrus i den ganska kralliga smaken. God mousse också! Särskilt nu på hösten så gör sig reservan fint till klassiska husmansanrättningar som tål lite mer smak. Denna och en kålpudding exempelvis, med lite skysås…ja tack! Alhambra Reserva 1925 (artikel 88536, 750 ml, 6,4%) finns i beställningssortimentet och kostar 59 kronor.

Nästa hösttips, 5 oktober!

För än mer tips & inspiration ur dryckernas värld, följ oss på Instagram & Facebook.

RELATERAD LÄSNING