Hem Whisky & Bourbon Hösttipset #13 – fem personliga favoriter från Niklas

Hösttipset #13 – fem personliga favoriter från Niklas

av Livets Goda

 Ginkryddor

Under 1800-talets början kunde alkoholens styrka inte mätas men sjöfararna visst hur man kontrollerade att spriten de köpte inte var utspädd med vatten. Detta genom att testa tända eld på alkoholen genom att tillsätta lite krut. Gnistrade det inte så hade man ett problem – inte bara det faktum att någon lurat dem och sålt utspädd sprit utan även risken för värdelöst krut då spritförråden under däck även inhyste krutet. Under stormar så hände det att spriten flängde runt och fuktade ner krutet och det var ok, så länge alkoholen var hög nog – utspädd och krisen var ett faktum vid eventuell strid och fuktigt krut. Navy Strength med andra ord.

I moderna gindestillatören Edinburghs Navy Strength så är det fullt ös från start, något som ger en fetare, fylligare och kraftfullare struktur med generös, lakritshintad sötma, men som också lyckas förmedla en silkighet tillsammans med kryddan. Enbären får göra sin röst hörd, uppbackad av citrusnyanser, kryddnejlika men även ett stänk ljusa röda bär finns med i smakprofilen. Rent, snyggt torrt och bara sådär karaktärsfull som blott en gin med 57+ procent kan vara. Fungerar strålande som avec men för dig som gillar din GT med sting så är detta en kompis att ha i barskåpet. Edinburgh Gin, Navy Strength (artikel 86563 BS, 700 ml) kostar 479 kronor och återfinns  i beställningssortimentet.

Markus Riedlin är gift med Moselproducenten Sybille Kuntz och utöver fantastiska rieslingviner från magiska Mosel så tog Markus över sina föräldrars familjeegendom i Baden för snart 10 år sedan – producerade en pinot noir året därpå och senare också denna ljuvliga eau-de-vie, eller weinhefebrand som tyskarna säger. Sprit på druvor och i det här fallet då pinot noir. Här destilleras det i enkelpanna, två gånger, och resultatet är en klingande ren druvsprit med massor av karaktär. Doften är druvig, örtig och blommig och smaken viskös, torr och oehört intensiv – allt i balans. Klår många grappa och dylikt i kvalitet. En uppvisning i renhet. 2013 Riedlin Brilliant (artikel 20232, 700 ml) kostar 899 kronor och finns i små partier.

Nej, Samalens 1978:a är inte reserverad till de som fyller 40 år i år utan vi andra får också köpa och njuta av denna generösa armagnac. Nej , det är inte som cognac och tur är väl det för mångfalden berikar, men ibland är det lätt att tycka lite som om “kusinen från landet” – armagnac. Jo, det är ofta mer rustikt och robust, åtminstone i sin ungdom, men ger du den sådär fyra decennier i fat så mjuknar det och finner en personlighet som är lätt att älska.

1978:an bjuder på nyanser av bränd nötkola, lakrits och brulépudding samtidigt som det finns mogen äppelfrukt och karamelliserade körsbär i smakspektrat. Texturen är djup, silkigt fyllig och så är avslutet knastertorrt, något som skänker skärpa och kraft. 599 kronor för 50 cl är ett minst sagt sympatiskt pris för fyrtio års lagring. 1978 Samalens (artikel 384, 500 ml) kostar 599 kronor.


För ett antal år sedan var premiumvodka en stor grej men flugan lade sig alldeles för snabbt och ersattes av andra drycker som tycktes mindre trendkänsliga, ginen inte minst. Men det är lite synd för seriös vodka är ett hantverk och i våras när redaktionen satte sig ner för att prova ett stort antal buteljeringar blint så slog det en, vilken skillnad det är. Och som hör hemma i toppen är ofta eleganta skapelser, som franska Ciroc, en vodka som destillerats fem gånger och där basen är druvor. Här möts du av allt från citrus och lakrits till maritima inslag och en hint av röda bär. Smaken är djup, fyllig och så snyggt ren i sin viskösa struktur. En komplex vodka som förtjänar att avnjutas som den är. Ciroc Vodka (artikel 80503, 700 ml) kostar 449 kronor och återfinns i beställningssortimentet.


Olivier Humbrecht är något av ett vandrande uppslagsverk när det kommer till dryck. Inte bara vin utan något som ligger honom kärt är även whisky. Den biodynamiska Alsaceproducenten har även kvitto på sin kunskap i form av en Masters of Wine-examen. I våras besökte Olivier redaktionen och med sig hade han som avslut den senaste buteljeringen av sin marc, en 2003:a. En flaska som nu finns i små partier på Systembolaget.

2003 Marc de Gewurztraminer (artikel 40245, 350 ml) klockar in på 72,5%, något som på pappret inte är att leka med. Men faktum är att det här är ett litet mästerverk med fantastisk balans och rikedom. Druvmaterialet kommer från Oliviers främsta lägen, destilleras två gånger och lagras i porslin innan buteljering. Han säger själv vid sitt besök att man kan ta några droppar vatten i glaset om den upplevs för stark men det gör den inte även om det räcker att fukta tungspetsen för att uppleva smakexplosionen. Druvans parfymerade drag finns där, på ett snyggt återhållsamt vis och i gommen är det oljigt, klingande rent och ingjuter mod i en. En fantastisk marc helt enkelt. Priset på 652 kronor ska inte ses som avskräckande för en halvputell för den håller länge, väldigt länge.

Nästa höstips kommer fredagen den 2 november. Har vi sett snö då?

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING