Hem Vinvärlden Hösttipset #15 – fem röda, personliga viner från Italien

Hösttipset #15 – fem röda, personliga viner från Italien

av Livets Goda

Francesco Zaganelli från familjefirman Lungarotti i Umbrien besöker redaktionen och vi har alla försökt kalibrera gommen så gott det går, vetandes att nu blir det strävt när sagrantino is in da house. Men icke, det är faktiskt riktigt njutbart i unga år även om såklart en del kan tillskrivas årgången, 2014. Och särskilt i ett vin som ekologiska 2014 Montefalco Rosso (90/100 LGP) där världens kanske tannintyngsta druva får nöja sig med 15 procent, då blir det mer smekningar. Sangiovese dominerar med 60 och resten är merlot och vinet får ett år i fat och ett halvår i flaska innan försäljning. En riktig charmör faktiskt och här får sangiovese ta täten med sina röda körsbärstoner, det finns en hel örtagård med också och faten är snyggt inarbetade i vinet. Lite viol på toppen av det hele? Ja, varför inte! Även smaken är följsam med läcker saliverande körsbärsfrukt, örtiga anslag, läder och allt format i en överraskande tät stil för 2014. Gott nu, gott om några år. Ska vi inte ge Umbrien lite mer uppmärksamhet igen, det är ju bra doningar härifrån. 155 kronor för en flaska och den beställs till din önskade butik.


Känner du till druvan pignatello? Inte? Lugnt, det är nämligen det lokala namnet kring Marsala och som används för perricone. Nä, man blev väl inte så mycket klokare där kanske men faktum är att perricone har ett ganska högt anseende på Sicilien och dess ursprung tros härröra från fastlandet och visst släktskap med barbera har nämnts. Innan vinlusen var den dessutom ett viktigt inslag i Marsalavinet, inte minst för sin tanninstruktur, det gav det förstärkta vinet struktur och kapaciteten att lagras länge i fat.

Den superkompetenta Marsalaproducenten Marco de Bartoli har under några års tid buteljerat en druvren pignatello a k a perricone och i beställningssortimentet finner du nu 2015 Rosso di Marco (91/100 LGP) för 239 kronor. Efter ett år i stora använda fat och ett halvår på flaska så släpps vinet och här märks det direkt att det inte har mycket gemesamt med allas sicilianska älskling just nu, nerello mascalese. Bärnyanserna är mörkare, kryddigheten mer accentuerad men blommigheten, ja den har de bägge åtminstone gemensamt. Lite kompost och humus ovanpå det skänker ett rustikt men likväl charmigt intryck. Smaken är härligt saftig och ren i sitt anslag med örtiga toner, kryddhylla, tobak och solmogna bär men som aldrig blir till sylt. En slankare upplevelse än andra perricone som provats och i ärlighetens namn, det passar druvan bättre som annars kan få lite nero d’avola varning och bli lätt rumptung. Mycket kärlek här. Bravo!


2016 verkar inte gå av för hackor i Piemonte och intrycken såhär långt har varit jämnt skägg mellan druvsorterna dolcetto, barbera och nebbiolo. Alla verkar ha stortrivts 2016. Ett strålande exempel på pur nebbiolo, oförvanskad av fat, är 2016 Langhe nebbiolo (91/100 LGP) från Azienda Agricola Giovanni Corino. Med frukt från La Morra och enkom ståltankslagring så få du här en årgångsindikation som heter duga. Och nog verkar 2016 ha allt man vill ha för här finns det gott om mörk solvarm körsbärfrukt, saftiga plommon, rosenträdgård, fuktig tobak och ett stänk rök och earl grey. Smaken är skönt busig med frukt som far runt i gommen och det är älskvärt, tätt och med rikliga men mogna tanniner. Stöpt i en mer modern stil, det här är en nebbiolo som är lätt att gilla. 235 kronor för en flaska och du finner vinet i beställningssortimentet. Nu längtar vi till Barolo 2016…

Vespolina då? Inte många som provat den druvan. Nu rör vi oss norrut, till DOC:n Colline Novaresi och producenten Vignaioli Boniperti. Exakt vart vi befinner oss? Västerut från Milano sett men söder om den stora Lago Maggiore-sjön. Vespolina är med största sannolikhet sprungen från Piemonte och det har antytts ett släktskap med nebbiolo. Vignaioli Bonipertis take på druvan med 2016 Favolalunga (90/100 LGP) är Italien i ett nötskal och man blir genast sugen på anrättningar med långkokt tomatsås, bättre pizza eller bara salami med gott om fett. Här finns ett närmast surkörsbärsaktigt drag över såväl doft som smak men inte på ett negativt vis utan snarare superjuicy och saliverande. Dessutom en liten sälta i gommen som förstärker detta. Och tanninerna är sådär kittlande goda. Vinet får en kortare tid på använda större fat och det bidrar till ett stänk snygg oxidation i form av tobakstoner. Väldigt slankt och traddo-italienskt och nästan ett hopp bak i tiden. Lätt kylt så skickar det här vinet dig till valfri piazza i din favorititalienska stad omedelbums. Vinet ingår i en sexpack från importören Terroir där du även stiftar bekantskap med två andra viner från den ytterst kompetenta producenten. Du läser snart mer om dem här på Livets Goda. Priset för sexpackslådan? 1530 kronor.

Vi avslutar i norr, närmare bestämt i Alto Adige. Italiensk pinot noir hör vi inte så mycket om men de finns och de bättre exemplaren finner vi i norr. En som varit med ett tag är Franz Haas och deras pinot kommer från lägen som är utspridda på allt från 350 meter till 900 meter över havet. Man arbetar med hög densitet vad gäller planteringen och endast lågavkastande kloner. Efter jäsning får vinet ett år i barrique och slutresultatet i 2016 Franz Haas Pinot Nero (90/100 LGP) är ett närmast parfymerat vin med körsbär, bittermandeldroppar, kryddiga ektoner och en mix av solmognad och stjälkighet på ett delikat vis. Smaken drar åt det lite mer robusta hållet, det finns en del kraft i den även om det är ett transparent vin med silkiga tanniner, något uppbackade av ektanniner dock, och frukten är generös med kirsch, hallon i spetsen. Lite choklad, krydda och grönska på det. Charmigt och matvänligt! 279 kronor för en flaska i beställningssortimentet.

Nästa hösttips från Livets Goda? 23 november…

RELATERAD LÄSNING