- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Hösttipset #12 – fem personliga favoriter från Niklas

En kväll i mitten av september, vid en middag som vinproducenterna i Robertson Valley arrangerar, så hamnar jag bredvid Pieter Ferreira, vinmakare vid Graham Beck. Husets nya årgång av Blanc de Blancs-etiketten har precis lanserats, 2013, och vinet imponerar med sin fräschör, karaktär och fina intensitet. Vi provar en del annat också, äldre årgångar och bland annat toppvinet Cuvée Clive som är ett riktigt bra och seriöst mousserande, väl kompetent att hamna bredvid bättre Champagne.

Nu skickas 2013 av Graham Beck Blanc de Blancs in i beställningssortimentet och det har precis som originalet en fin jästighet som backas upp av stenfrukter och citrus men skiljer sig i och med den något mer solvarma känslan – även om det aldrig blir påtagligt. Och så har vinet den torra stringensen som backas upp av syrlig frukt där stenfrukterna får sällskap av lite omogna tropiska toner. Täthet och längd imponerar samtidigt som det gör sig strålande till maten som serveras, faktiskt överlägset de mer koncentrerade chardonnay-vinerna som står bredvid. Och det är väl precis så det ska vara? Bra bubblor är en fulländad måltidspartner. En flaska kostar 199 kronor och vinet återfinns i beställningssortimentet.


Prosecco då, undrar vän av ordning, det är väl ändå inte att jämföra med Champagne eller annat bättre mousserande? Helt rätt, men behöver man ställa vinerna mot varandra? Bra Prosecco existerar, riktigt bra dessutom, och vinstilen fyller en annan funktion jämfört med då Champagne men det förtar inte den drickglädje som en Prosecco kan bjuda på. I veckan kikade Gianluca Bisol förbi redaktionen och med sig hade han bland annat en kvartett vingårdsmärkta från DOCG-delen Valdobbiadene. Superiore-viner där man hade den lagstadgade minimummängden glera i vinerna (85%) men resten var då chardonnay, pinot noir och pinot blanc.

För den som ännu inte upptäckt att Prosecco kan bjuda på mer än klistrig sötma och läskbubblor i fjantigt utformade flaskor så är det nog på tiden att beställa hem Gianlucas 2017 Rive di Campea som går loss på 179 kronor. Ett enskilt vingårdsläge som visar upp en skönt återhållsam aromatik med vita blommor, apelsinskal, mandel och citrus i en snygg mix. Smaken har struktur som ett vin ska ha, syra men också vinstilens avrundade torrhet, det vill säga en mindre mängd restsocker. Täthet och drickglädje i ett. Okomplicerat men ingalunda oävet. Bisol 1542 kan!

Det fanns en tid när fransmännen köpte engelskt vin för att ge bort när de gick till vänner. Lite då som om man gått in på Buttrick’s och köpt skämtartiklar, typ godis med peppar eller tvål med bläck Det skrattades friskt, flaskan hamnade i bokhyllan för allmän uppvisning och muntration för man kunde väl inte dricka det heller? Eller?

Den tiden är long gone och idag produceras det mousserande i södra England av inte bara hög kvalitet, flera sitter dessutom på samma platå som fransmännen med samma kalkhaltiga jordmån. Skillnaden är att havet tempererar vilket gör att de engelska vinerna ibland kan upplevas fylligare, mer solmogna till och med än originalet och nu när man blivit varm i kläderna, vissa har varit med några decennier, så är det bara att inse – Britagne är här för att stanna. Och det går att dricka!

Den som följer Livets Godas tidskrift läser måhända vår egen Tobias Tullberg, idag medarbetare på Hambledon i Hampshire. I våras kikade han förbi redaktionen med egendomens viner och vi satte oss ner för att prova genom portföljen. Och imponerades. Stort. Därför är det oerhört glädjande att Hambledon numer har en svensk importör och vinet som du bör prova är en stilig och finessrik rosé, Hambledon Classic Cuvée Rosé.

Priset, 459 kronor, är i linje med bra Champagne. Kaxigt kan tyckas men prova först innan utlåtandet. De pigga ljusröda bären har fått sällskap av en diskret mognadston, örtiga anslag, brödighet och blodgrape. Smaken har de delikata bubblorna, små men många och smeksamma, fin torrhet och en syrlig skrud med inslag av smultron, vinbär och grapeskal. Det här är alltså inte alls dumt. Servera det blint till en konservativ Champagnekramare. Det blir kul.


Södern i Frankrike då; de hävdar ju i Limoux att de var först ut med tekniken att skapa bubblor. Jodå, och de är fortsatt duktiga på det – något som inte minst välkända Gérard Bertrand visar med sin 2015 Cremant de Limoux Brut. Chardonnay, chenin blanc och pinot noir möts i denna cremant som precis som champagne får sin andra jäsning i flaska. Uttrycksfull stil med solmogna inslag av modellera, gul frukt, mynta, lakrits och ett stänk citrusskal. I gommen en fin torr smak med viss täthet, smeksam mousse och ett lätt stenrökigt avslut. Priset, 159 kronor, får en att famla lite efter den där fyndstämpeln.

Det är lätt att tycke lite synd om Cava och alla de producenter som kämpar så med att göra vin enligt den traditionella champagnemetoden, ge sina skapelser tid på fällningen men ändå får se totalt ointressant Prosecco som fått kolsyran likt en läsk, nå högre priser för sina produkter. Är man inne så är man, hur uselt det än må vara (nu pratar vi inte Prosecco a la Bisol ovan).

Men det har börjat röra på sig lite och de senaste åren har ändå sett ett visst uppsving i kvalitetssegmentet, nu när konsumenten upptäcker att det finns cava som håller hög klass. Bodegas Vegalfaro hör till dessa, en producent från trakterna kring Valencia och som nu närmar sig sitt tjugonde år. Deras Caprasia Cava Brut Nature Reserva består av lika delar chardonnay och macabeo som fått 22 månader på sin jästfällning, innan buteljering. Vingårdarna är eko-certifierade och man har även valt att arbeta med minimala mängder svavel, blott den mängd de anser behövs för att vinet inte ska fara illa.

Det här är en Cava som sticker ut, ganska rejält, med sin blommiga doft där det dyker upp allt från vita blommor a la jasmin till apelsinskal, mandel, gul frukt och ett litet tropiskt anslag. I gommen en fin syrafräsig stenfruktighet som får sällskap av gröna mandlar, apelsinskal, grape, örtighet och modellera, allt i en smeksam stil. Något som säkert kan tillskrivas geografin, man är inte precis i en region som kämpar med mognaden. 179 kronor och återfinns i beställningssortimentet.

Nästa hösttips, 26 oktober.