Hem Vinvärlden Hugel “Gentil” – En liten pärla

Hugel “Gentil” – En liten pärla

av Livets Goda

Livets Goda om Hugel ”Gentil” 2015
Hugel fortsätter sin resa på total upprättelse som vinspridare och med ”Gentil” 2015 så tar man detta vin till sin högsta nivå någonsin och vi charmas av en balanserad symfoni av druvor i blenden som visar på en stor fingertoppskänsla hos producenten. 
Vinet är torrt men med bra viskositet som ger en fylligare känsla och frukten bär en ung slöja av exotisk natur, florala vindar och inslag av krusbär, fläder, persika, äpple, rabarber och päron i ett tydligt europeiskt landskap. Det finns ett syrligt och bra fäste i frukten, kryddigheten är finstämd och tanninerna välvilliga.  
Inbäddat finns det även en smårökig och mineralisk ton från typ flintasten som ger karaktär och skjuts. Det vilar en graciös och elegant kraft över det hela och ”Gentil” 2015 är sammantaget summerat en liten pärla i genren… till ett pris för ingenting!

90 poäng / Livets Goda

Hugel Gentil 2015
Nr 2108, 115 kr, 13%
Alsace, Frankrike

Druvblend: Gewurztraminer 15%, pinot gris 22%, sylvaner och pinot blanc 50%, muscat 6% och riesling 7%.

>> Kan beställas här

 

Kort om familjen Hugel
Familjen Hugel har gjort vin i den idylliska byn Riquewihr sedan 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägda vinhus. Idag håller den 12:e generationen Hugel i trådarna och den 13:e står ivrigt redo att ta över. Familjen råder över 25 ha mark och köper in druvor från ytterligare ca 100 ha. Hugel var vidare den första producenten att experimentera med och skapa de söta vinerna ”vendange tardive” och ”selection de grains nobles”, men mest känd är man kanske för sina eleganta och mineraldrivna torra viner.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING