Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes redan på 800-talet, av fårahedern Kaldi i Etiopien. Drygt 1200 år har hunnit passera, och kaffet har minst sagt tagit sig ut i världen. Idag odlas det i över 80 olika länder, på plantager som sträcker sig hela vägen från Hawaii till Nya Zeeland. Men, hur smakar egentligen världens olika kaffen? Hugo på Kafferosteriet Koppar reder ut frågeställningen.

Afrika: det fruktiga kaffet
Sanningshalten i legender som Kaldis kan förstås diskuteras, men något som är säkert är att arabicaplantan härstammar från Östafrika. Än idag växer kaffebäret vilt i Etiopen, och tillsammans med länder som Tanzania, Kenya och Burundi producerar man här kaffen i det absoluta toppskiktet. Det afrikanska kaffets gemensamma nämnare är den tydliga fruktigheten, som ger dig alltifrån toner av citrus, hallon, blåbär eller varför inte - jordgubbar. Förklaringen till Afrikas välsmakande kaffe stavas, förutom att det är kaffets naturliga hemort, mineralrik jord och höga höjder.

Asien: kaffe med kryddiga toner
För många av oss är Asien mest känt för sitt te, men likväl är världens näst största kaffeproducent faktiskt Vietnam. Här produceras mängder av robusta, som ofta säljs som snabbkaffe av lägre kvalitet. Indien däremot, som också är en stor producent av robusta, har en tradition av att ta fram bättre kaffe. Här låter man ofta plantera in kardemumma- och kanelträd i skuggan av kaffebuskarna. Dessa tillför kryddiga toner till kaffet. Och på tal om kryddigt kaffe: i det indonesiska ölandskapet, hittar vi ett annat sådant. På de klassiska öarna Sumatra och Java växer nämligen mustigt arabicakaffe, med fyllig och jordaktig smak.

Centralamerika: balans
Centralamerikas kaffe utmärker sig för att ha härliga inslag av flera världar. Här finns ofta smak av både choklad, nötighet och i många fall även frukt: Balans helt enkelt! Kaffet från denna kontinent är gott som det är, men just balansen gör det också utmärkt att använda i olika blandningar.

Sydamerika: aromatiskt kaffe
Söder om Panamas landsgräns hittar vi Colombia och nästa kontinent, Sydamerika. Här finns småskaliga producenter med exklusivt specialkaffe, men också kaffebranschens stora jätte Brasilien. Idag står brassarna för mer än en tredjedel av världens kaffe, och kaffet här kännetecknas av den söta och nötiga karaktären. Kaffet i Brasilien växer på lägre höjd och det är ofta fråga om extremt storskalig produktion. En väldigt liten andel av brasilianskt kaffe är ekologiskt.

Om vi istället tar oss västerut når vi Andernas bergslutningar. Här, i bland annat Colombia och Bolivia, odlar man på högre altituder där jorden är näringsrik och luftens syrehalt är låg. Kaffet tar längre tid på sig att mogna, men i gengäld får bonden ett bär med komplex cellstruktur och god smak. Colombia är just därför också berömda för aromatiska kaffe, som ofta går i toner av apelsin. Här investerar man mer i produkten än i produktionen och idag är hela 42% av Colombias kaffeproduktion hållbar.

/ Hugo Kafferosteriet Koppar


Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019

Kikärtskakor från Friggs - en innovation i butikshyllan

Mat och Restaurang Kikärtan har tagit Sverige med storm de senaste åren, med…
11 Jun, 2019

Löfbergs möter framtiden på The Lobby

Mat och Restaurang Kafferosteriet Löfbergs vill lära sig mer om hur kaffeupplevelsen kan…
11 Jun, 2019

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Vin Idag den 11 juni släpps det några kvalitativa viner från…
11 Jun, 2019

Limited Edition från Maldon havssalt

Mat och Restaurang Maldon havssalt lanserar för första gången på den svenska marknaden…
11 Jun, 2019

När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas…
11 Jun, 2019

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Övrigt Hur mycket skräp samlades in? Vad var det konstigaste fyndet?…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet