Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes redan på 800-talet, av fårahedern Kaldi i Etiopien. Drygt 1200 år har hunnit passera, och kaffet har minst sagt tagit sig ut i världen. Idag odlas det i över 80 olika länder, på plantager som sträcker sig hela vägen från Hawaii till Nya Zeeland. Men, hur smakar egentligen världens olika kaffen? Hugo på Kafferosteriet Koppar reder ut frågeställningen.

Afrika: det fruktiga kaffet
Sanningshalten i legender som Kaldis kan förstås diskuteras, men något som är säkert är att arabicaplantan härstammar från Östafrika. Än idag växer kaffebäret vilt i Etiopen, och tillsammans med länder som Tanzania, Kenya och Burundi producerar man här kaffen i det absoluta toppskiktet. Det afrikanska kaffets gemensamma nämnare är den tydliga fruktigheten, som ger dig alltifrån toner av citrus, hallon, blåbär eller varför inte - jordgubbar. Förklaringen till Afrikas välsmakande kaffe stavas, förutom att det är kaffets naturliga hemort, mineralrik jord och höga höjder.

Asien: kaffe med kryddiga toner
För många av oss är Asien mest känt för sitt te, men likväl är världens näst största kaffeproducent faktiskt Vietnam. Här produceras mängder av robusta, som ofta säljs som snabbkaffe av lägre kvalitet. Indien däremot, som också är en stor producent av robusta, har en tradition av att ta fram bättre kaffe. Här låter man ofta plantera in kardemumma- och kanelträd i skuggan av kaffebuskarna. Dessa tillför kryddiga toner till kaffet. Och på tal om kryddigt kaffe: i det indonesiska ölandskapet, hittar vi ett annat sådant. På de klassiska öarna Sumatra och Java växer nämligen mustigt arabicakaffe, med fyllig och jordaktig smak.

Centralamerika: balans
Centralamerikas kaffe utmärker sig för att ha härliga inslag av flera världar. Här finns ofta smak av både choklad, nötighet och i många fall även frukt: Balans helt enkelt! Kaffet från denna kontinent är gott som det är, men just balansen gör det också utmärkt att använda i olika blandningar.

Sydamerika: aromatiskt kaffe
Söder om Panamas landsgräns hittar vi Colombia och nästa kontinent, Sydamerika. Här finns småskaliga producenter med exklusivt specialkaffe, men också kaffebranschens stora jätte Brasilien. Idag står brassarna för mer än en tredjedel av världens kaffe, och kaffet här kännetecknas av den söta och nötiga karaktären. Kaffet i Brasilien växer på lägre höjd och det är ofta fråga om extremt storskalig produktion. En väldigt liten andel av brasilianskt kaffe är ekologiskt.

Om vi istället tar oss västerut når vi Andernas bergslutningar. Här, i bland annat Colombia och Bolivia, odlar man på högre altituder där jorden är näringsrik och luftens syrehalt är låg. Kaffet tar längre tid på sig att mogna, men i gengäld får bonden ett bär med komplex cellstruktur och god smak. Colombia är just därför också berömda för aromatiska kaffe, som ofta går i toner av apelsin. Här investerar man mer i produkten än i produktionen och idag är hela 42% av Colombias kaffeproduktion hållbar.

/ Hugo Kafferosteriet Koppar


Celsius lanserar årets vintersmak i en limited edition

Övrigt Celsius, lanserar årets vintersmak Ginger Ale med nejlika, i en…
23 Oct, 2018

Favoriter från Moët Hennessy till Systembolaget

Vin Tre favoriter från Moët Hennessy lanseras nu tillfälligt i Systembolagets…
23 Oct, 2018

Här är alla vinnare på Restauranggalan 2018

Mat och Restaurang Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av…
23 Oct, 2018

Långbro Värdshus vann priset Årets Arbetsplats

Mat och Restaurang Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson i spetsen förärades priset Årets…
23 Oct, 2018

Den svenska äppelodlingen växer snabbare än någonsin

Övrigt Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats påtagligt under…
23 Oct, 2018

Sveriges Aladdinask får ny design

Övrigt Årets nyhet från Aladdin är något utöver det vanliga. Detta…
23 Oct, 2018

Ingen jul utan Leksands Knäckebröd

Övrigt För femte året i rad bakar Leksands knäckebröd Årets julknäcke.…
23 Oct, 2018

Lidl kommer till Knivsta

Övrigt Lidl Sverige växer i snabb takt och hade 2017 bäst…
23 Oct, 2018

Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage…
22 Oct, 2018

Strandvägen 1 och Årets Kock i unikt samarbete under Love November

Mat och Restaurang Med start den 1 november får Strandvägen 1 i Stockholm…
22 Oct, 2018

Santa Maria står värd för Svenska Kocklandslagets sista träning innan VM

Mat och Restaurang Den 25 oktober gör Svenska Kocklandslaget sin sista varmköksupplagning inför…
22 Oct, 2018

Kvinnliga kocknätverket TakeOver tar över köket på Banken Bar & Brasserie

Mat och Restaurang Nästa anhalt i TakeOvers gästspelsturné är Banken Bar & Brasserie…
22 Oct, 2018

Goose Island lanseras på svenska marknaden

Vin Chicagobryggeriet Goose Island tar plats på den svenska marknaden och…
22 Oct, 2018

Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Yirgacheffe från Etiopien

Övrigt Månadens smakupplevelse från Kafferosteriet Koppar är alltså Yirgacheffe från Etiopien…
22 Oct, 2018

Happy Tammsvik lanserar egen hantverksöl - En Roligare Lager

Whisky och Bourbon Nu har Happy Tammsvik en ny lager på lager. Det…
22 Oct, 2018

Barebells lanserar nyhet: Chocolate Brownie Limited Edition

Övrigt Årets glassigaste julnyhet är här – Barebells Chocolate Brownie. En…
22 Oct, 2018

VM-köket i Åre ska mätta både skidstjärnor, kungar och kameramän

Mat och Restaurang Under alpina VM i Åre kommer det krävas bra mat…
22 Oct, 2018

Peter och Ulf Kappen till Frippe -Dramatens Bakficka

Mat och Restaurang Bröderna Kappen blir kreativa matledare på Frippe Dramatens Bakficka! De…
22 Oct, 2018

Ny sambrygd mellan Sigtuna Brygghus och Captain Lawrence

Whisky och Bourbon Med det lyckade resultatet för Hops n’ Sap i färskt…
22 Oct, 2018

Ny Vegansk certifiering för restauranger, hotellkök och matkedjor

Mat och Restaurang Nu lanseras den nya företagscertifieringen "VeganVänlig*" som tydligt skall visa…
22 Oct, 2018
Artikelarkivet