Hugo på Kafferosteriet Koppar delar med sig - Skillnaderna på odlat kaffe

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt Enligt en legend sägs det att det första kaffet upptäcktes redan på 800-talet, av fårahedern Kaldi i Etiopien. Drygt 1200 år har hunnit passera, och kaffet har minst sagt tagit sig ut i världen. Idag odlas det i över 80 olika länder, på plantager som sträcker sig hela vägen från Hawaii till Nya Zeeland. Men, hur smakar egentligen världens olika kaffen? Hugo på Kafferosteriet Koppar reder ut frågeställningen.

Afrika: det fruktiga kaffet
Sanningshalten i legender som Kaldis kan förstås diskuteras, men något som är säkert är att arabicaplantan härstammar från Östafrika. Än idag växer kaffebäret vilt i Etiopen, och tillsammans med länder som Tanzania, Kenya och Burundi producerar man här kaffen i det absoluta toppskiktet. Det afrikanska kaffets gemensamma nämnare är den tydliga fruktigheten, som ger dig alltifrån toner av citrus, hallon, blåbär eller varför inte - jordgubbar. Förklaringen till Afrikas välsmakande kaffe stavas, förutom att det är kaffets naturliga hemort, mineralrik jord och höga höjder.

Asien: kaffe med kryddiga toner
För många av oss är Asien mest känt för sitt te, men likväl är världens näst största kaffeproducent faktiskt Vietnam. Här produceras mängder av robusta, som ofta säljs som snabbkaffe av lägre kvalitet. Indien däremot, som också är en stor producent av robusta, har en tradition av att ta fram bättre kaffe. Här låter man ofta plantera in kardemumma- och kanelträd i skuggan av kaffebuskarna. Dessa tillför kryddiga toner till kaffet. Och på tal om kryddigt kaffe: i det indonesiska ölandskapet, hittar vi ett annat sådant. På de klassiska öarna Sumatra och Java växer nämligen mustigt arabicakaffe, med fyllig och jordaktig smak.

Centralamerika: balans
Centralamerikas kaffe utmärker sig för att ha härliga inslag av flera världar. Här finns ofta smak av både choklad, nötighet och i många fall även frukt: Balans helt enkelt! Kaffet från denna kontinent är gott som det är, men just balansen gör det också utmärkt att använda i olika blandningar.

Sydamerika: aromatiskt kaffe
Söder om Panamas landsgräns hittar vi Colombia och nästa kontinent, Sydamerika. Här finns småskaliga producenter med exklusivt specialkaffe, men också kaffebranschens stora jätte Brasilien. Idag står brassarna för mer än en tredjedel av världens kaffe, och kaffet här kännetecknas av den söta och nötiga karaktären. Kaffet i Brasilien växer på lägre höjd och det är ofta fråga om extremt storskalig produktion. En väldigt liten andel av brasilianskt kaffe är ekologiskt.

Om vi istället tar oss västerut når vi Andernas bergslutningar. Här, i bland annat Colombia och Bolivia, odlar man på högre altituder där jorden är näringsrik och luftens syrehalt är låg. Kaffet tar längre tid på sig att mogna, men i gengäld får bonden ett bär med komplex cellstruktur och god smak. Colombia är just därför också berömda för aromatiska kaffe, som ofta går i toner av apelsin. Här investerar man mer i produkten än i produktionen och idag är hela 42% av Colombias kaffeproduktion hållbar.

/ Hugo Kafferosteriet Koppar


Lively Wines släpper Shea Vineyards och Williams Selyem

Vin Shea Vineyards och Williams Selyem finns nu tillgängliga i Systembolagets…
17 Dec, 2018

Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med 19 Crimes Red Wine

Mat och Restaurang Hamburgare och After Work är kanske något många förknippar med…
17 Dec, 2018

Bollinger Special Cuvée för 479 kr hos Winefinder

Vin Bollingers Special Cuvee är en riktig favorit bland standardcuveer hos…
17 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet