Tidningen kallar upptäckten för “århundradets största whiskyhistoria”, och whiskyn som nu går under namnet “Shackleton replica” och som egentligen heter “Mackinlay’s”, var från början fyra år gammal och hade konserverats av kylan när man hittade den, skickade den till Skottland och slutligen återskapade whiskyn. Rob Allanson, chefsredaktör på Whisky Magazine, sa att årets pris inte kunde ha gått till någon annan än Whyte & Mackay. – Historien om Shackleton whiskyn är helt fantastisk och har engagerat och intresserat folk över hela världen och den har också hjälpt till att levandegöra Skottlands nationaldryck för många som tidigare inte varit intresserade av whisky, säger han. – Det fanns som många säkert var medvetna om, en risk att detta projekt inte skulle bli något annat än ett marknadsjippo utan någon direkt substans. Men efter att ha sett hur projektet har utvecklats tillsammans med de fantastiska omdömen som whiskyn har fått, står det helt klart att detta var något som alla inom Whyte & Mackay sett som en hjärteangelägenhet. – Vad de har gjort är att återskapa en bit av vår historia i ett glas och detta skall definitivt uppmärksammas. Vid en ceremoni i Glasgow tog Whyte & Mackays chefsblender, Richard Paterson emot priset. Richard sa bland annat att han var mycket glad och tacksam och att detta var höjdpunkten på hans 40-åriga karriär i whiskybranschen. Han framhöll dock att det inte hade varit möjligt utan det team både inom och utom företaget som varit engagerat i projektet. Han sa vidare att hans största tack gick till ” the Antarctic Heritage Trust” från Nya Zealand som hittade whiskyn och hjälpte oss att få några buteljer tillbaka till Skottland. Förutom Antartic Heritage Trust tackade Richard även speciellt James Pryde, en av Whyte & Mackays analystekniker som arbetar på Invergordon Distillery. – James analyser var ovärderliga och tillsammans har vi skapat en whisky som verkligen ger folk en känsla av hur whisky kunde smaka för länge sedan. Det tog Richard Paterson och hans team åtta veckor att testa olika blandningar av maltwhiskies av olika typer, för att återskapa den 100-åriga whiskyns smak. Den mycket välrenommerade fristående whiskyexperten och journalisten Dave Broom var en av de lyckliga få, som haft möjlighet att prova både originalet och kopian och David säger – Replikan är så nära originalet man kan komma. Den replikerade whiskyn finns till salu för £ 100,00 (ca 1 000 kronor) och då går 5 % ifrån försäljningen till Antarctic Heritage Trust. Man har producerat 50 000 buteljer vilket gör att man räknar med att fonden kommer att erhålla ca 2,6 millioner kronor i bidrag. National Geographic har också producerat en dokumentärfilm om expeditionen och hela processen med att återskapa whiskyn. Filmen kommer förhoppningsvis finnas tillgänglig i slutet av året.
765