Hem Nyheter Hur ansöker man om ett lån på nätet på bästa sätt?

Hur ansöker man om ett lån på nätet på bästa sätt?

av Livets Goda

Det har blivit enklare under det senaste decenniet att få ett lånelöfte på nätet. Hela processen, från att hitta en bank till att ansöka med hjälp av din e-legitimation, kreditprövning och lånelöfte, går både snabbt och enkelt på nätet.

Artikeln är i samarbete med kreditval

Men när det kommer till lån är det mycket du bör vara medveten om. I den här artikeln förklarar vi hur ansökningsprocessen går till på nätet och ger dig tips på hur du ansöker om lån på bästa möjliga sätt.

Hur fungerar ansökningsprocessen på nätet?

En låneansökan på nätet fungerar på liknande sätt som när du går in på ett fysiskt bankkontor. Allt börjar med att du väljer en bank, går in på deras hemsida och fyller i deras digitala ansökningsformulär. I detta formulär anger du lånebeloppet, eventuella medsökande till lånet, din arbetsgivare och årsinkomst. Du kommer då att behöva verifiera din identitet med din e-legitimation, till exempel Bank-ID, innan du skickar in din ansökan.

De flesta långivare kommer att göra en kreditprövning för att göra en riskbedömning av dig. Syftet är att undersöka din förmåga att betala tillbaka lånet. Denna procedur tar vanligtvis några minuter till en arbetsdag innan banken har behandlat din ansökan. I vissa fall kan du behöva komplettera med vissa handlingar, till exempel ett arbetsgivarintyg.

När proceduren är slutförd kommer du få ett svar från banken, antingen nekar dem dig eller så beviljar dig dem ett lån. I detta mailet kommer de att skicka en bekräftelse med den individuellt baserade räntan, återbetalningstid, villkor och andra regelverk kring lånet. Sedan kan du acceptera lånet genom att signera med ditt Bank-ID – och det är klart! Pengarna kommer att betalas ut enligt bankens regler.

Vad är det bästa sättet att låna på nätet?

Innan du bestämmer dig för vilken bank du vill ansöka hos är det en bra idé att jämföra bankernas räntor, avgifter och återbetalningsvillkor. Jämförelsesajter som https://kreditval.se kan komma väl till hands för att att grundligt jämföra kreditgivare mellan varandra. Välj sedan 2-3 banker som har ett bra erbjudande och ansök om ett lån hos dem. Därefter får du ett individuellt lånelöfte och med detta dokument kan du jämföra den effektiva räntan mellan konkurrenterna.

Tips: En grundregel är att inte låna för mycket pengar. Flera experter varnar för att räntan kan höjas i Sverige inom en närstående framtid, så det är bra att ta höjd för detta.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING